Cu siguranță cunoști sentimentul acela de stres pe care îl simți după o zi incredibil de obositoare și stresantă la birou, în care a trebuit să stai patru ore suplimentare, pentru a-ți putea finaliza proiectul ce avea scadența ziua următore. În momentele acelea tot ce îți dorești este să ajungi acasă, așa fără pic de energie cum ești, să îți pui un pahar cu vin, să dai drumul la muzică și să intri în cada plină ochi cu apă fierbinte și cu spumă și să stai acolo zeci de minute, până când uiți de toate grijile de la job.

Desigur că în epoca vitezei în care trăim, din ce în ce mai mulți oameni preferă să facă un duș, în detrimentul unei băi calde. Cum toată ziua ești pe fugă, nici nu este de mirare că de multe ori optezi să îți asiguri igiena corporală în mai puțin de 15 minute, timp pe care altfel l-ai pierde doar așteptând să se umple cada.

Însă amenajarea unei băi astfel încât aceasta să fie exact pe gustul tău, îți va da o stare de bine ori de câte ori te decizi să petreci mai mult timp înăuntru. Însă pentru a începe, trebuie în primul rând să te decizi la materialul din care vrei să fie fabricată cada, iar apoi, în jurul acesteia să construiești restul băii. Astfel, vei putea alege din următoarele variante:

Acrilic și/sau fibră de sticlă – reprezintă cele mai de întâlnite materiale din care sunt fabricate căzile. Acestea pot fi modelate în foarte multe moduri și forme și vin în culori din ce în ce mai variate. Au un cost mic de fabricare, deci și de achiziție. Din păcate însă, vin și cu câteva dezavantaje, printre care cel mai important ar fi acela că nu sunt foarte rezistente. Ele se vor zgâria foarte repede și, din păcate, chiar se vor sparge dacă ai ghinionul să îți scape ceva suficient de dur și de contondent din mână în timp ce te afli în cadă, cum ar fi, spre exemplu, bateria atunci când te decizi să o montezi.

Fontă emailată – acele căzi clasice cu care cele mai multe apartamente vechi vin în dotare și cu care trebuie să te chinui pentru a putea scăpa de ele. Variantele moderne sunt greoaie, au un cost de achiziție ceva mai ridicat în comparație cu categoria precedentă, dar totuși catalogat la gama de mijloc. Cu toate că pereții se încălzesc destul de greu, de aceea și senzația de rece atunci când te lipește de ei în momentul în care intri în cadă și acesta nu este plină, după ce se încălzesc, mențin bine temperatura apei. Ca dezavantaje putem enumera faptul că emailul trebui reaplicat din când în când, pentru că, cu timpul se uzează, iar această operațiune se va dovedi a fi una care va genera o mizerie foarte mare.

Cupru – căzile fabricate din acest material au fost dintotdeauna unele scumpe. Cuprul a fost utilizat în producerea de căzi încă din perioada Victoriană și chiar și atunci, la fel ca acum, ele erau privite inclusiv ca piese de artă sau de decor. Din această cauză, pot fi montate absolut oriunde se potrivesc, nu neapărat în baie. Astfel că vei putea găsi case care vin echipate cu astfel de căzi în mijlocul living-ului, piesa încadrându-se perfect în peisaj. Cu toate acestea, cuprul este un material destul de pretențios, motiv pentru care trebuie avut grijă ca permanent cada să fie lăcuită, în caz contrar oxidându-se.

Materiale naturale, cum ar fi piatră, granit, marmură, lemn etc. Acestea se pot dovedi a fi extrem de costisitoare, dar incredibil de frumoase. Cele mai multe dintre ele nu se vor găsi fabricate în serie, fiind adesea disponibile numai la comandă și diferind de la un model la altul, în funcție de forma în care materialul original este disponibil. Ca și în cazul căzilor din cupru, și acestea vor fi adesea plasate astfel încât să fie văzute, mai degrabă asemănător unor piese de artă decât unor căzi clasice.

Acum, că am trecut în revistă principalele materiale din care pot fi fabricate căzile, haide să prezentăm și câteva din cele mai întâlnite și dorite tipuri de căzi.

Cadă în stil alcov sau cadă clasică

Acesta este modelul de cadă care îți este cel mai familiar. El poate fi întâlnit în cea mai mare parte a apartamentelor și este încadrat de către pereți, care îl susțin. Cel mai adesea, căzile de acest fel vin doar cu o singură față finisată, deoarece celelalte trei sunt fixate de-a lungul pereților, așa că nu sunt la vedere. Din această cauză și costul de achiziție al unui asemenea model va fi unul mic.

Avantaje:

 • Prețuri reduse de achiziție;
 • Pot fi decorate astfel încât să se obțină o piesă de decor interesantă;
 • Ușor de montat, de curățat și de întreținut.

Dezavantaje:

 • Trebuie să fie situată într-o nișă formată din trei pereți, care necesită destul de mult timp și muncă suplimentară până sunt ridicați.

Cadă freestanding

Este un tip de cadă care poate veni în diverse forme, toate fiind construite în așa fel încât să nu vină cu nici o parte fixată de vreun perete. Baza lor este una ceva mai dură și mai lată, fiind capabilă să susțină întreaga greutate a căzii. Cum nu are nevoie de un anume sistem de montare și fixare, adesea se poate întâmpla ca astfel de căzi să fie poziționate fix în mijlocul băii și deși ocupă ceva mai mult spațiu, oferă un aer foarte plăcut încăperii.

Pro:

 • Adesea vor veni cu forme foarte diferite și interesante, oferind un design modern și proaspăt băii;
 • Ușor de montat și instalat;
 • Dimensiunile sunt gândite astfel încât atunci când sunt folosite să poți sta cu tot corpul sub apă.

Contra:

 • Destul de grele datorită bazei care trebuie să fie ceva mai solidă;
 • Ocupă ceva mai mult spațiu față de varianta clasică.

Cadă cu picioare

Existent pe piață de câteva sute de ani, acest model este unul care, la fel ca și varianta de mai sus, poate fi montat oriunde în interiorul băii, și nu numai. Această cadă stă foarte bine pe picioarele montate pe baza ei, astfel că nu necesită nici un element suplimentar de fixare sau de susținere.

Avantaje:

 • Foarte ușor de montat și instalat;
 • Nu trebuie să fie fixat de perete;
 • Adaugă imediat un aer vintage și retro încăperii în care se găsește;
 • Spațiul rămas liber între podea și fundul căzii dă impresia că aceasta plutește.

Dezavantaje:

 • Nu vei avea spațiu pe lateralele căzii să îți lași șamponul, gelul de duș etc.;
 • Nu există foarte multe variații în ceea ce privește mărimile și modelele;
 • Se încadrează doar în anumite decoruri, special gândite pentru ele.

Cadă pe colț

Acestea sunt excelente în ceea ce privește versatilitatea, utilizând la maximum spațiul ceva mai mic disponibil în anumite băi. Poate veni cu diverse forme și laturi, unele având formă de triunghi, altele venind cu partea din față ceva mai curbată și așa mai departe.

Pro:

 • Cea mai mare versatilitate;
 • Utilizează spațiul din colț care altfel ar fi irosit;

Contra:

 • Sunt limitate la a fi montate doar pe un colț;
 • Accesul în cadă se poate face numai dintr-o singură parte.

Cadă stil jacuzzi

Căzile stil jacuzzi reprezintă apogeul în ceea ce privește experiențele trăite în timpul unei băi calde. Acestea sunt adânci, astfel să poți sta cu întreg corpul submers, în timp ce jeturile de aer și apă îți fac masaje care de multe ori pot diferi, de la relaxante, la terapeutice. După o astfel de baie, cel mai adesea te vei simți relaxat și revigorat. Pot fi instalate în tot felul de locații care mai de care mai diferite, de la living-uri, la parcuri acvatice sau, de ce nu, în curtea din spatele casei.

Avantaje:

 • Extrem de relaxante;
 • Îți oferă senzația cea mai apropiată cu cea trăită în saloanele spa;
 • Poți beneficia de hidroterapie, fiind o modalitate excelentă de a scăpa de stres sau chiar de anumite probleme articulare sau de dureri musculare ori osoase.

Dezavantaje:

 • Extrem de greu de montat și relativ greu de întreținut;
 • Exagerat de costisitoare, de cele mai multe ori depășind bugetul majorității populației.

Cadă în stil japonez

Acestea sunt o varietate de căzi freestanding, dar al căror pereți sunt mai înalți și cu un unghi de cădere ceva mai pronunțat. De cele mai multe ori, japonezii abordează diferit ideea de baie față de noi, europenii. Așa că ei preferă să stea pe șezut, cu apa până la bărbie, în loc să stea întinși în cadă. Astfel, te vei putea bucura de o baie caldă, economisind în același timp foarte mult spațiu pe care altfel l-ai fi pierdut cu montarea unei căzi mai lungi.

Pro:

 • Economisești destul de mult spațiu, bucurându-te în același timp de o experiență relaxantă și plăcută;
 • Arată foarte interesant.

Contra:

 • Nefiind la fel de populare precum alte tipuri de căzi se poate să fie privite cu reticență de anumite persoane;
 • Destul de greu de găsit modele în România;
 • Scumpe, atât de achiziționat, cât și de instalat.

Cadă din elemente naturale

Acestea vin cu forme unice, care diferă de la un model la altul, după cum și materialul va diferi, fie el lemn ori piatră naturală. Dar tocmai această unicitate îi oferă un aer plăcut, ce ne aduce mai aproape de natură.

Avantaje:

 • Design unic, extrem de plăcut;
 • Apropiere de natură.

Dezavantaje:

 • Prețul de achiziție foarte ridicat;
 • Greutate imensă;
 • Destul de greu de întreținut.

O cadă poate avea și alte scopuri, în afară de cel uzual al igienei corporale. Așa cum a fost prezentat în prima parte a acestui articol, căzile fabricate din anumite materiale vor putea fi folosite ca opere de artă. Totodată, există multe studii care confirmă faptul că din când în când, în special spre finalul săptămânii, când nivelul de stres atinge de cele mai multe ori cota maximă, o baie caldă va aduce anumite beneficii în ceea ce privește sănătatea fizică și mentală. Acestea vor fi prezentate în continuare.

1. Eliminarea tensiunii mentale

Un studiu ce a fost derulat in Japonia a descoperit că persoanele care s-au bucurat de o baie caldă timp de 60 de minute, la finalul unei zi foarte stresante, au înregistrat niveluri scăzute de cortizol (hormon generat de stres), în comparație cu zilele în care nu au făcut baie. Spre urmare, este dovedit științific faptul că o baie caldă poate reduce stresul.

2. Eliminarea toxinelor

Dacă îți fixezi apa în așa fel încât să fie suficient de fierbinte încât să transpiri, dar nu prea caldă cât să îți provoace senzația de arsură, prin perspirație vei stimula eliminarea unui număr ridicat de toxine din organism, fortificând astfel sistemul imunitar.

3. Prevenirea răcelii

Sistemul vascular și cel limfatic vor fi stimulate prin intermediul unei băi fierbinți, astfel că organismul tău va fi mult mai bine pregătit să lupte împotriva răcelii și a gripei. Acest obicei este unul foarte indicat în special în perioade ca acestea din prezent, când există epidemii de gripă în toată țara.

4. Hidratarea pielii

Adăugând uleiuri și săruri de baie, îți vei ajuta organismul să scape de stratul de piele moartă, favorizând o bună hidratare a epidermei.

5. Inducerea stării de somn

O baie caldă determină creierul să elibereze hormonul melatonină, care este responsabil pentru inducerea stării de somn. Astfel, poți utiliza baia ca un mod foarte plăcut de a reuși să adormi în perioadele foarte stresante, când îți fuge mintea de la o problemă la alta.

Acum că știi tot ce este de știut în legătură cu băile fierbinți și cu căzile, este timpul să te decizi către ce variantă ar fi cel mai bine să te axezi și să îți amenajezi baia în așa fel încât să poți integra perfect cada mult visată.