Foarte mulți oameni, odată cu venirea primăverii încep să se gândească la reamenajarea interioară a casei. Printre cele mai modificate camere din locuințele personale se numără și băile. Deja nu mai este nici un secret pentru nimeni că gresia și faianța reprezintă principalele tipuri de îmbunătățiri care pot fi aduse acestei încăperi, pe lângă faptul că arată bine, sunt adesea și foarte ușor de curățat, lucru de care trebuie să ții cont.
Cu toate că există pe piață de foarte mult timp, alegerea plăcilor ceramice ideale pentru baie nu este un lucru foarte ușor, la îndemâna oricui, așa cum se poate să pară la prima vedere. Cel mai adesea, mulți dintre noi ne orientăm doar după culoare, să se potrivească cu ideea pe care o avem ca design interior și, desigur, după preț, să se încadreze în bugetul setat. Dar foarte puțină lume știe ceva mai multe despre caracteristicile acestei piese, ori despre cum să facă o alegere corectă între miile de modele existente în magazine.
Citind acest articol în continuare, vei afla tot ce trebuie să știi despre alegerea gresiei și a faianței în baie. Așadar, să începem.
Alege modele care să fie ușor de igienizat
Baia reprezintă un spațiu care va trebui să permită o curățare frecventă. Așadar, plăcile ceramice montate aici ar fi bine să fie unele cu forme destul de simple, care să permită pătrunderea printre imprimeuri a substanțelor și a periilor de curățat. Totodată, materialul din care gresia și faianța vor fi fabricate este bine să fie unul bun, rezistent, care să nu se degradeze când intră în contact cu substanțe ceva mai corozive, ce vor fi folosite în igienizarea camerei.
Un alt aspect de care ar fi bine să ții cont este impermeabilitatea plăcilor montate în baie. Cu toate că mare parte a lor vin cu rezistențe crescute la apă, nu vor fi sută la sută impermeabile, așa că trebuie să ai grijă în special ca cel puțin plăcile care vor veni în jurul cabinei de duș să fie izolate cu un kit rezistent la apă.
Kitul va ajuta la izolarea hidro a zonei, chiar înainte de montarea pieselor ceramice. Totodată, fii atent dacă optezi pentru plăci fabricate din piatră naturală în zonele cu umiditate crescută, pentru că acestea vor avea o porozitate ceva mai mare față de cele ceramice și se poate să ai probleme cu vecinul de dedesubt dacă nu hidroizolezi bine zona înainte de montare.
Hotărăște-te pe un anumit design interior
Înainte de a alege plăcile ceramice ar fi bine să te hotărăști asupra aspectului general pe care dorești ca locuința ta să îl aibă. Vrei ca acesta să se apropie mai mult de zona Eco, atunci alege modele care să imite lemnul sau care să semene cât mai mult cu pietrele naturale. Pe de altă parte, dacă te gândești ca toată locuința să aibă un aspect mediteranean, atunci alege modele de plăci ceramice specifice zonei respective.
Cum dorești să fie suprafața plăcilor?
După ce te-ai hotărât asupra aspectului general al băii și al culorilor acesteia, trebuie să te decizi cum vrei să fie plăcile ceramice: mate sau lucioase.
Acest aspect este unul ce ține mai mult de preferințele fiecăruia în parte, însă ar fi bine să ții cont de faptul că suprafețele lucioase, cu toate că oferă camerei un șarm aparte, vor fi ceva mai greu de întreținut, pentru că pe ele se vor vedea toate petele și amprentele.
Ce dimensiune ar trebui să aibă plăcile de gresie și faianță?
Printre întrebările puse cel mai des de către toți cei care doresc să se apuce de renovarea băilor sunt cele legate de forma și dimensiunea plăcilor ceramice. Ele vor suna ceva în genul ”Pot pune gresie mare într-o baie mică?” sau ”Este bine să punem mozaic în băile mari?”. Este desigur de înțeles de ce toată lumea este nedumerită, din moment ce piesele ceramice pot avea dimensiuni ce variază de la 10 x 10 cm la 100 x 100 cm sau poate chiar mai mari.
Ca niște reguli generale, dar care desigur vor putea diferi în funcție de arhitect și designer interior, ar fi ideal ca în băile mici să nu alegi niciodată plăci cu dimensiuni prea mari (cele ce au mai mult de 60 x 30 cm sunt considerate mari). Motivul este unul simplu: cu cât plăcile sunt mai mari, cu atât spațiul din încăpere va părea mai mic.
Cu toate că se poate ca băile mici să pară ceva mai mari dacă vei folosi piese de 10 x 10 cm în decorarea pereților, dacă rosturile nu sunt atent alese, cu niște culori complementare cu plăcile, ele vor ieși puternic în evidență și se vor vedea destul de urât. Din această cauză, cel mai adesea este indicat să folosești plăci cu dimensiuni medii, cum ar fi cele de 40 x 20 cm, care vor fi ideale pentru băile mici.
Bineînțeles că poți face și excepții și să folosești plăci mari de gresie și faianță, pentru a renova o baie, în special atunci când acestea încap perfect în acea cameră și nu trebuie tăiate, efectul generat fiind unul impresionant. Dar în afară de câteva cazuri excepționale, regulile expuse mai sus ar fi bine să fie urmate.
Dorești ca spațiul pe care îl ai la dispoziție să pară mai mare?
Desigur că deja știi că percepția unui spațiu poate fi diferită în funcție de culorile cu care acesta este decorat. Astfel, dacă alegi să mergi pe mâna unor plăci ceramice cu nuanțe deschise (alb sau crem), vei putea face ca o baie de mici dimensiuni să pară ceva mai spațioasă. Lucrul acesta se datorează luminii care se va reflecta mai bine de pe aceste plăci, față de pe unele ce vin în culori închise și care vor avea tendința de a face spațiul să arate mai mic decât este în realitate.
Totodată, pentru un plus de spațiu, încearcă să folosești aceleași culori atât pentru gresie, cât și pentru faianță, în felul acesta oferindu-i camerei un efect de lărgire.
Gresie și faianță porțelanate sau obișnuite?
Plăcile ceramice porțelanate, grație proprietăților tehnice cu care vin, vor avea o rezistență mai bună la șocurile mecanice și tocmai de aceea sunt ideale pentru placarea podelelor, în vreme ce variantele obișnuite sunt mai potrivite pentru pereți, unde riscul de a le lovi cu ceva este mai mic.
Piese rectificate sau nerectificate?
Probabil că ai observat pe site-urile de specialitate, o mulțime de anunțuri cu piese ceramice rectificate, dar nu ai știut exact despre ce este vorba. Ei bine, gresia și faianța rectificata vor avea mărimi mult mai precise comparativ cu cele nerectificate, pe lângă niște unghiuri exacte de 90 de grade. Din această cauză, ele pot fi montate cu rosturi mult mai mici între ele, rezultatul final fiind unul de foarte bună calitate.
Ce tip de textură este mai potrivită?
Cum mare parte a celor care își renovează băile doresc ca acestea să nu aibă aspectul unui spital, ar fi ideal să adauge anumite texturi plăcilor ceramice. Cel puțin în cazul podelei, această textură este foarte importantă din două motive:
- Fără ea, atunci când lumina care intră pe geam este puternică, în special la răsărit sau la apus, razele solare se vor reflecta din gresie și te vor orbi;
- Dacă nu ai o textură pe pardoseală, riști ca atunci când ieși din duș ud, dacă nu ești atent, să aluneci și să cazi.
Ca o regulă generală și logică, de altfel, cu cât textura este mai aspră, cu atât gresia va fi mai puțin alunecoasă. Când vine vorba despre pereți, faianța poate fi lucioasă, oferindu-i un aer aparte încăperi. Dar chiar și acolo poți merge pe niște plăci ceramice texturate, care vor adăuga ceva special băii.
Cum este catalogată rezistența la alunecare?
Aceasta este specifică plăcilor de gresie și ne interesează atunci când nu vrem să alunecăm în momentele în care mergem fie descălțați, fie încălțați. Este catalogată astfel:
Cu picioarele goale:
A – aderență medie
B – aderență ridicată
C – aderență sporită
Încălțați
R9 – aderență normală, ce pot fi folosite în holuri și în cafenele, restaurante mici, bănci, farmacii
R10 – aderență bună, pot fi utilizate în restaurante mari și cabinete medicale
R11 – aderență foarte bună, se pot folosi în zone cu risc mare de alunecare precum cantine, restaurante și abatoare
R12 și R13 – aderență excelentă, ideale pentru zonele cu risc foarte mare de alunecare precum rampe auto, bucătării foarte mari și crame.
Ce este rezistența la trecere sau PEI?
Norma Uniunii Europene PEI este cea care cuantifică rezistența la abraziune a unei plăci ceramice și care determină clasa de trecere. După destinația interioarelor, gresiile sunt clasate în 4 grupe diferite:
PEI I: de montat numai pe pereți, fără trecere peste ele
PEI II: pentru zone cu trecere moderată, cum ar fi o cameră normală sau o baie unde nu se intră încălțat
PEI III: pentru zone cu trafic normal, spre exemplu living-uri
PEI IV: pentru zone cu trecere ridicată, cum ar fi bucătării sau băi în care se poate intra încălțat
PEI V: pentru zone cu trafic intens, ca restaurante, clădiri de birouri etc.
De câte plăci de gresie și faianță am nevoie?
Iată o altă întrebare des întâlnită în cazul celor care doresc să își renoveze băile și care în general sună ceva în genul ”De câte plăci de gresie voi avea nevoie pentru o pardoseală de X metri pătrați?”. Ei bine, cel mai repede afli răspunsul dacă faci un calcul simplu al perimetrului camerei și împarți cifra obținută la dimensiunile plăcilor de ceramică alese. Va trebui să mai iei în calcul și faptul că pierderile pentru o placare dreaptă sunt cam de 15 %, în vreme ce pentru una în diagonală de 30 %.
Așadar, acum că ai acest ghid la dispoziție, intră pe jollycluj.ro și alege-ți gresia și faianța ideala pentru baia ta. Urmând sfaturile ce au fost expuse puțin mai sus, nu ai cum să greșești, iar dacă nu te descurci singur, consultanții îți vor sta la dispoziție, indiferent de întrebările pe care le-ai putea avea.
Comments are closed for this post.