Când vine vorba de amenajarea oricărei încăperi din locuință, nu exista un pas mai important decât celalalt. Trebuie luați în considerare toate aspectele, de la alegerea modelului gresiei și faianței, la culoarea ei, la alegerea mobilierului potrivit atât cu acestea din urmă, cât și din punct de vedere al funcționalității și a optimizării cât mai bună a spațiului, iar nu în ultimul rând, din punct de vedere estetic. Alegerea unui mobilier de baie presupune și alegerea obiectelor sanitare care se potrivesc cu acestea. Din păcate multe locuințe suferă de lipsa de spațiu, însă producătorii de obiecte sanitare au introdus pe piață modele pentru toate tipurile de băi, așadar există tipuri de baterii încastrate, atât pentru duș cât și pentru lavoar, care nu ocupă mult spațiu.

Această componentă este cel de mai des folosită, deci prin urmare posibilitatea de a se strica este mai mare. Dincolo de aspectul estetic, în alegerea bateriilor stau mai multe decizii și trebuie luate mai multe lucruri în considerare. În ziua de astăzi găsim o largă varietate de modele care funcționează cu pastile de teflon, în locul vechiului sistem de obertain, care se uza mult mai ușor din cauza impurităților din apă.

Câteva exemple de baterii sunt:

  • Baterii cu montaj îngropat,existând variante cu mâner de reglare a temperaturii, cu aerator care micșorează debitul apei sau protecție împotriva fluctuațiilor de presiune a apei;
  • baterii cu termostat;
  • baterii medicale/clinice cu acționare manuala (cu cotul), cu montare pe lavoar sau pe perete, sau cu acționare prin sezor (fotocelulă). Pentru utilizarea bateriilor cu acționare manuală, brațul medical robust și rezistent, este soluția ideală pentru spălarea chirurgicală a mâinilor, pe când folosirea celui cu senzor, garantează igiena ideală prin modul de folosire fără atingere, pornind la apropierea mâinii și oprindu-se automat la îndepărtarea acesteia.

Baterie lavoar, cu mâner clinic, crom

Alegerea bateriilor trebuie făcută și în funcție de aspectul estetic, însă un aspect important este calitatea și materialul din care este fabricat. Bateriile cu pastile ceramice sunt cele mai de durată, însă trebuie acordată o mare atenție și materialului din care este confecționată. Acestea au o durată de viață mult mai lungă în comparație cu pastila de teflon (pastila de ceramică nu se zgârie la fel de ușor ca cea din teflon, de la impuritățile din apă și astfel nu există scurgeri de apă), iar diferența de preț nu este foarte mare, însă calitativ cele cu pastilă ceramică sunt mai performante și mai silențioase.

O opțiune ar fi alegerea bateriilor din suprafață cromatică, deoarece au și proprietăți bacteriene. Cele mai bune baterii te ajută să economisești bani și timp, având un consum de apă mai mic și nemaifiind nevoie de înlocuirea lor pentru o perioadă îndelungată de timp. De aceea este important de știut câteva caracterisitici principale în alegerea lor.


Baterie duș cu termostat DN 15finisaj cromat

Printre cele mai des întâlnite materiale folosite pentru baterii sunt inoxul și alama sanitară. Majoritatea oamenilor le aleg pe cele din alamă deoarece au un raport calitate-preț bun și sunt mai accesibile față de cele din inox. Însă doar alegerea simplă a bateriilor din alamă nu este suficientă, acestea trebuie sa conțină în compoziția lor peste 59% cupru, iar cea de zinc și alte aliaje sa fie sub 41%.
Pe site-ul nostru puteți găsi o gamă variată de baterii de baie de calitate.
Mai jos, câteva branduri pe care le recomandăm cu încredere :

Montarea și demontarea

Cea mai des întâlnită metodă de montare a bateriilor de baie, este cea direct pe lavoar, însă unii preferă montarea pe perete sau direct pe blat. Cea din urmă variantă îi va conferi băii un aspect mai elegant. La duș curge o cantitate mult mai mare de apă, care într-o mare parte se pierde nefiind efectiv folosită. Prin montarea unui opritor pentru duș, jetul de apă se poate întrerupe, totodată păstrând astfel temperatura reglată pentru apă. Prin înlocuirea parei de duș cu un duș cu sistem de economisire, veți consuma cu până la 50% mai puțină apă, adică între 2.000 și 6.000 litri de persoană, pe an.

Când vine vorba de aspectul estetic al bateriei, în ziua de astăzi nu mai avem doar un singur model. De exemplu, dacă preferați o baie retro, se potrivește de minune o baterie cu doua robinete din bronz. La polul opus aflându-se stilul modern, în care bateriile cu monocomandă montate pe perete sau pe lavoar merg perfect. O variantă mai simplă ar fi cele înalte. Acum iți poți alege culoarea în funcție de restul decorațiunilor din baie, de la clasicul argintiu, până la accente aurii, negru mat sau marmură. Trebuie doar să iei în considerare toate aspectele menționate.

Cu toții ne dorim ca atunci când ne amenajam locuința, sa o facem pentru câțiva ani buni. De aceea, pentru o durată de viață cât mai îndelungată, este nevoie de o îngrijire atentă și corectă. Este importantă curățarea periodică a baterilor cu un material textil umed și a unei soluții neutre de curățat. Este indicat să nu folosești soluția de curățat direct pe suprafața bateriilor, ci pe materialul textil, iar mai apoi, după o clătire din abundență cu apă, șterge-le cu un material uscat, astfel îi vei oferi strălucire. Curăță filtrele după 6 luni de folosire, sau schimbă-le o dată pe an, deoarece acestea se pot uza din cauza impurităților din apă.

Sfat: Caută modele de baterii ale căror parți pot fi înlocuite, în acest mod atunci când se strica, nu va fi nevoie sa schimbi bateria în întregime, ci doar elementul defect.