În ziua de astăzi tot mai multă lume devine conștientă de importanța mediului înconjurător. Scopul folosirii unor materiale eco este de a îmbunătății calitatea aerului, a apei și a solului prin reducerea gradului de poluare. Se caută tot mai mult metode de a avea grija de pământul nostru, de la a micșora utilizarea obiectelor din plastic, la folosirea produselor eco, cum ar fi produse de curățare naturale, refolosirea unor materiale din natura precum lemnul pentru mobilă s.am.d. În continuare vă vom prezența câțiva pași simpli prin care vă puteți transforma baia dumneavoastră cât mai eco posibil.

Pasul 1: cumpără produse de curățare eco sau prepară-le chiar tu acasă. De la prosoape de baie, la săpun sau hârtie igienică, pentru toate se poate găsi o alternative mai eco. Cumpărând produse natural și certificate ecologic, vei asigura atât că baia ta are un impact dăunător mai mic asupra mediului înconjurător, dar și asupra sănătății tale deoarece produsele de curățat din comerț pot provoca intoxicații, infecții respiratorii și digestive. Celel mai eficiente ingrediente pentru curățat casa sunt bicarbonatul de sodiu, zeama de lămâie și oțetul. Iată câteva exemple de produse pe care le puteți face acasă:

•             Soluție pentru curățarea căzii, wc-urilor și a chiuvetelor: amestecați 4 linguri de bicarbonat de sodiu cu una de sare kosher. Curățați cada, chiuvetele și wc-urile cu această soluție. Dacă vă este teamă să nu le zgâriați, puneți o sare mai fină.

•             Odorizant pntru cameră: Umpleți o sticlă cu spray cu apă și câteva picături de uleiuri aromate, care vă plac cum miros. O idee bună este uleiul de pin care da camerei un aer fresh. Amestecați bine după care pulverizați prin cameră.

•             Soluție pentru desfundarea scurgerilor: Combinați oțet cu bicarbonat de sodiu, în cantități egale, și turnați în scurgeri. Această soluție este bună și pentru eliminarea mirosurilor neplăcute.

•             Soluție pentru geamuri: Combinați un pahar de apă cu unul de vodcă și puneți compoziția rezultată într-o sticlă cu spray. Adăugați o picătură de ulei de lavandă dacă nu suportați mirosul de vodcă.

Pasul 2: adu natura în baia ta. Cui nu i-ar plăcea că în baie să miroasă mereu a natură, a iarbă proaspăt tăiată, a brad sau a lavandă? Când cureți baia, pune o picătură de ulei de pin în toaletă și trage apa, acesta vă emana un miros care te vă duce cu gândul la pădure. Creează-ți o atmosferă proaspătă prin prepararea unui spray din apa și câteva picături de lemongrass, menta sau daca iți plac mirosuluile mai florale, poți adaugă câteva picături de ulei de lavandă, lăcrămioare sau iasomnie.

Pasul 3: panouri solare. Dacă locuință iți permite amplasarea lor, profită de această sursă inepuzabila de energie. În România, s-au acordat ajutoare financiare pentru montarea unor dispozitive care funcționează cu ajutorul acestui tip de energie, care, în urma studiilor făcut de cercetători s-a dovedit că generează suficientă energie electrică încât să nu producă poluare.

Pasul 4: folosește produse reciclabile. Când iți amenajezi baia, caută produse pe care le poți recicla. Cred că lemnul e cel mai îndemăna material din care poți face cam ce vrei tu, de la mobile pentru lavoar, la dulap sau pur și simplu elemente de décor. Cu o simplă căutare într-un târg de vechituri, poți găsi obiecte cărora cu siguranță le poți da o altă viață în baia ta. Aici poți citi mai multe despre cum poți introduce lemnul în amenajarea băii într-o casă de lemn și nu numai. Piatra, un alt element natural folosit și apreciat de către cei mai ecologici oameni. Alte elemente naturale mai pot fi stuful, hârtia, textilele din bumbac, dar şi elemente precum pietrele de râu, plantele sau nisipul. Aceasta se poate folosi sub forma unui lavoar, ca și pardosea sau pentru a orna pereții și alte suprafețe. Avantajul acestui stil este unul major: adaptabilitatea, nefiind tocmai un stil în sine, ci o direcție, un sens, o perspectivă, ce poate fi abordată în cadrul mai multor tipuri de amenajări.

Pasul 5: schimbă becurile. Poate cel mai banal lucru cu care se paote începe transformarea băii într-una eco, este prin a schimba clasicele becuri cu unele cu LED. Oferta producatorilor este una foarte diversificată, iar alegerea lor necesită un minimum de cunoscinte necesare. Trebuie doar știți diferența dintre becurile incandescente, CFL, halogen și LED-uri, toate având o multitudine de dimensiuni și forme, diferite baze, și, desigur, preturi mai mici sau mai mari. Spre deosebire de becurile CFL (becurile eficiente energetic), becurile LED nu conțin mercuri. Acesta este unul din motivele pentru care cele din urma sunt mult mai apreciate de către cei care le folosesc. becurile cu LED-uri, că și becurile incandescente, ajung la iluminarea completa de îndată ce acestea sunt pornite. Acesta este un avantaj real asupra becurilor CFL în zone ale casei în care luminile sunt frecvent pornite și oprite. Becurile cu LED-uri au o durata de viață mult mai mare și, spre deosebire de alte becuri, nu se ard, ci mai degrabă își reduc intensitatea de-a lungul timpului.  LED-uri de mare putere sunt concepute cu radiatoare de căldură, de obicei, bare de aluminiu în jurul becul de jos, care păstrează temperaturi de funcționare reduse.

În concluzie, becurile cu LED-uri nu contribuie la acumularea de căldură într-o cameră. Costul unui bec LED poate fi în anumite situații mai mare decât al celorlalte becuri, însă marele avantaj este consumul redus de energie, care, în timp, se traduce prin economii cu mult peste diferența inițială de preț. Acum, nu mai rămâne decât să acordați importanță temperaturii de culoare a surselor de iluminat, adică stadiul luminii unui bec, din momentul în care este aprins și până când atinge maximul de luminozitate. De exemplu, o lumină prea rece (alb-albăstruie) vă strica atmosfera întregii încăperi, iar eforturile dvs. vor fi anulate din start. O lumină prea caldă (galbenă) poate să fie obositoare.  Puteți găși lustre, aplice, lampadare, pendule, spoturi, candelabre sau veioze, ce vor oferi căldură stilului eco și lumina potrivită pentru fiecare încăpere.

Sursă poze; Pinterest