Cu puțin timp în urmă, pe blogul nostru a fost postat un articol legat de principalele tipuri de căzi, diferențiate în funcție de experiența pe care o ai în timpul băii. Cu toate că acel aspect este unul foarte important în alegerea căzii ideale, la fel de important, sau poate chiar puțin mai însemnat este sistemul de instalare al modelului respectiv.

În definitiv, degeaba optezi pentru modelul mult visat, o cadă suficient de adâncă încât să îți acopere tot corpul cu apă și duze pentru hidromasaj, dacă sistemul de instalare este unul care nu se pretează deloc pentru baia ta și nu ai cum să o montezi la tine în casă. Din această cauză, în continuare vor fi prezentate diversele tipuri de căzi, ce se diferențiază prin stilul de montare.

Cadă montată în nișă

Acest stil ce cadă este cel mai des întâlnit, în ceea ce privește sistemul de instalare. Cada este așezată între trei pereți, care o susțin, cu un spațiu liber acolo unde ar fi fost al patrulea perete. Din moment ce trei părți ale căzii sunt de-a lungul zidurilor, aceasta va veni cu o singură față finisată, cea care este la vedere. Aceste variante vor fi cele mai ieftine și cel mai ușor de montat dacă dorești să schimbi o cadă veche, fără să fie nevoie să dărâmi zidurile care o susțin.

Cadă freestanding

Aceste căzi sunt unele care au designul făcut în așa fel încât să nu vină cu nici o parte prinsă de vreun perete. În schimb, ele stau fie pe niște picioare montate sub ea, fie pe baza căzii, care este suficient de dură și de lată încât să-i poată susține întreaga greutate. Această opțiune de instalare ocupă ceva mai mult spațiu față de varianta precedentă, pentru că se vor pierde câțiva centimetri între pereți și cada în sine. Cu toate acestea, arată mult mai bine în comparație cu căzile clasice.

Cadă pe colț

Vine cel mai adesea cu trei laturi și este instalată în colțul camerei, pentru a utiliza la maximum spațiul disponibil. Două dintre cele trei fețe sunt prinse de pereți, în vreme ce a treia vine cu finisaje și este la vedere. Acest stil de instalare este tipic pentru utilizatorii cu băi ceva mai mici, dar care vor să se bucure de plăcerea oferită de o cadă, în detrimentul unei cabine de duș.

Cadă încastrabilă

Aceste modele de căzi vin fără niciun lateral finisat, pentru că montarea lor se face într-un cadru (cu patru pereți) pre-construit. Din această cauză, instalarea scurgerilor și a furtunurilor de alimentare va fi mult mai dificilă. Pentru finisarea pereților se vor folosi materiale și culori complementare cu cele utilizate cazul podelei, pentru un aspect cât mai îngrijit al băii.

Cadă în podea

Aceste modele de căzi sunt asemănătoare cu cele prezentate anterior, cu diferența că sunt fabricate pentru a fi montate fie pe o platformă, care are aceleași finisaje sau unele asemănătoare cu podeaua, fie într-o adâncitură în podea săpată în fundație special pentru cada în sine, cu toate că această a doua opțiune este mult mai dificilă și mai rar întâlnită.

Acum că cele cinci tipuri specifice de instalare pentru căzi au fost prezentate, ar fi bine să le studiezi înainte de a te decide exact pe ce variantă de cadă vrei să te axezi, pentru a nu pierde vremea cu optarea pentru un model care nu poate fi instalat în baia ta.