Baia este fără doar și poate cea mai personală încăpere din locuințele noastre, de aceea amenajarea acesteia este cu atât mai importantă. Pentru a evoca sentimente de prospețime și curățenie, design-ul, obiectelele sanitare, dulapurile, și implicit gresia și faianța trebuie alese cu grijă și gust.

Amenajarea unei băi poate însemna o adevărată provocare pentru noi, și deseori nici nu știm de unde să începem. Desigur, obiectele sanitare sunt cele mai ușoare de ales, dar gândul la diferite combinații de faianță și gresie pentru baie s-ar putea să ne dea dureri de cap.

Designul unei băi începe cu faianța și gresia. Plăcile ceramice dau conturul inițial băilor, dar variațiile nenumărate de modele, culori, texturi și nuanțe ne pot încurca când vine vorba de a lua o decizie. Există atât de multe variante de combinații de gresie și faianță, încât poate deveni obositor să ajungem la o concluzie dacă nu avem un ghid bun care să ne ne direcționeze către o combinație corectă pentru gusturile nostru.

Noi ne-am gândit să facem o listă cu câteva combinații de gresie și faianță pentru baie ca să îți ușurăm treaba, în speranța că te putem ajuta să iei o decizie analizând diferite design-uri de băi. Lista conține combinații de faianțe pentru băi mici și mari cu design minimalist, excentric, scandinav și modern.

Consultă top-ul nostru și alege stilul cu care te identifici cel mai mult.

1.Gresie și faianță pentru o baie minimalistă

O baie minimalistă dă senzația de ordine și igienă, iar plăcile ceramice cu un design simplu atent alese vor transforma spațiul într-un loc cu adevărat special. Pentru un design minimalist, putem alege plăci ceramice cu dimensiuni mari, preferabil pe o singură culoare. Ideea este să nu pară deloc încărcat spațiul, și plăcile să ofere aluzia unei funcționalități ridicată.

gresie si faianta intr-o baie minimalista

2.Gresie și faianță pentru o baie rustică

Când ne gândim la gresie și faianță, automat ne zboară gândul la încăperi reci. Plăcile ceramice ce imită lemnul reușesc să transforme orice baie într-un loc cu un aspect mai călduros. Modelele de gresie și faianță cu imitație de lemn se potrivesc excelent cu locuințele unde lemnul este un material principal, dar și în casele sau apartamentele cu un stil mai rustic. În plus, gresia cu aspect de lemn se poate combina și cu o faianță cu aspect de piatră.

gresie si faianta intr-o baie rustica

3.Gresie și faianță pentru o baie excentrică

Poate totuși ne dorim ceva mai fancy. Designul apartamentului nostru este unul foarte luxos, și vrem ca baia să fie pe măsură. În acest caz, putem opta pentru o faianță ce imită marmura și o gresie albă sau neagră să completeze design-ul. Această combinație cu siguranță va face ca baia să arate ultra luxos și în concordanță cu restul casei. 

placi care imita marmura intr-o baie excentrica

Marmura sau imitația de marmură sunt folosite în principal în bucătării, fiind o abordare care dă instant un aspect și un look luxos acestei încăperi. În ultima vreme însă, plăcile din marmură sau plăcile ceramice care imită marmura au devenit din ce în ce mai întâlnite și în designul băilor.

4.Gresie și faianță pentru o baie industrială

Băile cu aspect industrial sunt cu adevărat unice. O baie cu un design industrial mai degrabă se potrivește pentru un bar decât pentru o casă, dar cine știe, poate ai casă sau apartament cu decorațiuni industriale. Pentru un asemenea design, putem combina culori mai închise, cum ar fi negru, maroniu sau gri.

gresie si faianta intr-o baie in stil industrial

5.Gresie și faianță pentru o baie scandinavă

În băile scandinave în general regăsim gresie și faianță mică, cu diferite modele și texturi. Stilul scandinav aduce o atmosferă caldă de “acasă“ oricărei încăperi. Pentru un rezultat bun, putem combina gresii pătrățoase cu diferite forme geometrice cu faianță albă, dreptunghiulară. Sau, ne putem juca cu modele de gresie hexagonală albă și faianță cu textură scandinavă.

gresie si faianta intr-o baie scandinava

6.Gresie și faianță pentru o baie modernă

Când auzim “baie modernă”, nu prea știm exact le ce să ne gândim: parcă sună totuși prea vag. Ei bine, o baie modernă, contemporană are un aspect curat, funcțional și totodată simplu, dar cu gust. Pentru a realiza o baie modernă, ai nevoie de o combinație de gresie și faianță simple, cu dimensiuni mari—chiar oversized—și preferabil mate. Culorile plăcilor pot fi albe, negre sau gri, sau o combinație între astea două.

gresie si faianta intr-o baie moderna

Concluzie

Dacă folosești aceste 6 exemple ca și un ghid pentru baia ta, rezultatele cu siguranță vor fi pe placul tău. Desigur, la fiecare stil, te poți juca cu diferite modele, dimensiuni, texturi și culori până ajungi la o combinație care să-ți fie pe plac. Respectând stilul și designul de bază, ești liber să-ți dai frâu imaginației și să-ți creezi baia ta de vis.