Cu toate că au început să ia amploare foarte multe stiluri, care mai de care mai moderne, un lucru este sigur: stilul rustic este încă preferat de mulți, deoarece creează o atmosferă relaxantă și aduce un plus de naturalețe băii. Atunci când auzim cuvântul ”rustic”, primele lucruri care ne vin în minte sunt lemnul și piatra, două elemente care se completează reciproc și reușesc să transmită o stare de zen tuturor.

Îmbinarea elementelor naturale cu cele interioare aduce conceptul de outdoor în casa dumneavoastră și realizează o conexiune mai strânsă între om și natură. Stilul rustic este pentru cei ce vor să evadeze din cotidian și să se apropie din ce în ce mai mult de origini.

Pentru a aduce rusticul în baia dumneavoastră, puteți ține cont de următoarele sugestii:

Lemnul

Un element destul de pretențios, dar foarte util dacă este tratat cum trebuie. Dacă vreți să obțineți un aspect rustic veritabil, acesta nu trebuie să lipsească din baia dumneavoastră. Desigur, dacă nu găsiți ceva să vă mulțumească, există și finisaje/placaje care imită aspectul lemnului, acestea fiind mult mai ușor de întreținut. Un alt substituent este ceramica. Lemnul poate fi folosit de la oglinde cu etajere din lemn, dulapuri din lemn, măști pentru lavoare și mese pentru chiuvete, până la căzi din lemn. De reținut sunt și pereții placați cu lemn, parchetul din lemn laminat sau faianța cu aspect de lemn și plafonul făcut din lemn, care sporesc rusticismul încăperii.

Piatra

Fie că optați pentru piatra naturală, fie că alegeți ceva mai la îndemână, cum ar fi ceramica, care imită piatra, aerul rustic nu își pierde din autenticitate. Un lavoar sau o cadă de baie cu aspect de piatră reprezintă alegerea perfectă. De asemenea, podeaua poate fi și ea din piatră naturală sau ceramică. În ceea ce privește pereții, aceștia pot fi placați cu finisaje cu aspect de piatră tip cărămidă. Nu numai că astfel se obține efectul mult dorit, dar baia capătă și un aer subtil de modern.

Granitul, bronzul și metalul

Pe lângă cele două elemente de nelipsit, lemnul și piatra, se pot adăuga granitul, bronzul și metalul. Acestea dau o impresie de ”vechi”, ”antic” într-un sens bun, în ceea ce privește rusticul și aduc un plus de modernitate încăperii. Chiuvetele și lavoarele confecționate din astfel de materiale sunt o alegere potrivită și merg mână în mână cu aspectul de naturalețe al lemnului și pietrei. De asemenea, și bateriile pentru lavoar confecționate din aceste materiale creează un aspect de epocă veche.

Paleta de culori naturale și senine

Acest stil mizează, în special, pe nuanțele de maro ale lemnului, deschise sau închise, împletite cu aspectul natural al pietrei de un gri deschis sau chiar alb și combinate cu elemente metalizate. Spre exemplu, o chiuvetă sau o cadă din metal creează un contrast subtil și mențin rusticul pe linia de plutire, fără a îi lua din efect. Folosirea materialelor potrivite și știința în alegerea culorilor sunt cele mai importante aspecte când vine vorba de amenajarea băii într-un stil rustic.