De-a lungul anilor, designul interior a luat amploare din ce în ce mai mult, fapt ce a permis dezvoltarea și apariția a numeroase stiluri de decorare a casei. Aceste stiluri nu s-au răsfrânt numai asupra bucătăriei, livingroom-ului sau dormitorului, ci și asupra băii, o încăpere destul de importantă în locuința fiecăruia dintre dumneavoastră. Fiecare stil în parte reflectă câte o realitate din altă epocă: clasică, tradițională, modernă, contemporană.

Un stil care se remarcă încă este cel retro. Acesta nu încetează să surprindă prin efectul pe care îl creează: îndrăzneț, neconvențional, plin de viață. Abordarea unui astfel de stil de design interior are menirea de a glorifica perioada anilor `50-`70, îndrăgită de foarte multe persoane. Pentru obținerea unui look retro, trebuie să vă axați pe:

Finisaje

Un aspect important, tocmai cel care pune bazele imaginii de ansamblu, sunt pereții. Aceștia pot fi decorați cu finisaje care imită piatra, marmura care imită parchetul sau diverse ansambluri geometrice în culori puternice și necesită o atenție sporită deoarece ei dau startul decorării întregii încăperi. O altă alternativă o reprezintă utilizarea tapetului cu diferite modele: flori, cercuri, carouri, etc., care sporește garantat impactul acestui stil asupra dumneavoastră cât și a vizitatorilor ce vă vor trece pragul. Pentru un plus de inovație, puteți decora baia cu imagini, poze, tablouri reprezentative anilor `50, `60 sau `70.

Mobilier de baie

Un element definitoriu al acestui stil este reprezentat de mobilierul de baie. Cel mai indicat material pentru obținerea unui aspect retro este lemnul (atenție: trebuie să fie bine tratat pentru a rezista) în special cel cu tentă lucioasă. Nu este neapărat ca materialul să fie de lemn, ci se pot utiliza elemente alternative care imită lemnul. Acesta poate fi inclus în orice piesă de mobilier, de la cada de baie, blaturi și dulapuri, pâna la rafturi, măști pentru chiuvetă sau lavoar și rame pentru oglindă. Cel mai de efect element este de departe cada de baie. Aceasta nu trebuie să fie confecționată din lemn în mod special, ci poate fi din orice tip de material. Pentru a crea un look retro veritabil, recomandate sunt căzile de tip free-standing, dar pot fi utilizate și celelalte modele care au un aspect lucios.

Culori și imprimeuri

De reținut în ceea ce privește nuanțele și imprimeurile: culorile specifice sunt cele puternice, vesele precum galbenul, turcoazul, verdele, rosul și oranjul, iar imprimeurile pot avea modele florale, geometrice, tot ceea ce se încadrează în sfera neconvenționalului. Aceste culori creează o stare de relaxare și de energie în același timp și fascinează ochii privitorului. Pot fi utilizate atât la mobilier, cât și în decorarea pereților. Dacă optați pentru un tapet cu imprimeuri în defavoarea finisajelor de faianță, trebuie să îl alegeți cu atenție pentru a fi pe placul dumneavoastră.

Aspectele subliniate mai sus au rolul de a vă ajuta să vă proiectați în minte o imagine a unei băi în stil retro și vă vor ajuta să vă decideți dacă acesta vă reprezintă și dacă îl veți include în propria dumneavoastră locuință.