Stilul scandinav a luat naștere în anii `50, în țările nordice – Danemarca, Finlanda, Suedia, Islanda și Norvegia. Ideile care au stat la baza acestui design au fost simplitatea, minimalismul și funcționalitatea, conturând perfect dorința nordicilor de a-și proiecta spațiile astfel încât rezultatul final să fie unul curat, util și simplu. În anii ce au urmat, scandinavii au devenit maeștrii în arta designului interior care emană lumină, căldură și liniște, caracteristici absolut necesare în țările nordice friguroase, în care nopțile pot dura pe timp de iarnă până la 17 ore. Mulți se feresc de acest stil deoarece marea de alb le oferă impresia unui spital, însă noi îți garantăm: stilul scandinav reprezintă mai mult decât alb. Continuă să citești articolul nostru pentru a descoperi secretele acestui design și pentru a afla cum poți să-ți amenajezi baia în stil nordic! Iar dacă te decizi, Jolly îți pune la dispoziție o gamă variată de produse calitative, la prețuri accesibile!
Betonul șlefuit
La o primă vedere, betonul poate părea dur, rece, de nefolosit într-o casă, cu atât mai puțin într-o baie. Însă imaginează-ți că îi adaugi puțin lemn natural, o pată de culoare, câteva ghivece cu flori, finisaje metalice, sticlă, ceramică și câteva prosoape moi și covoare în culori pastelate. Deodată, parcă baia a devenit mult mai primitoare. Pe cât este de ieftină, pe atât de chic poate fi varianta aceasta de a folosi betonul deja construit, sau realizat de la zero, care poate avea în compoziție granule din marmură, granit sau alte tipuri de roca. Acest tip de suprafață este mai puțin pretențios la întreținere, astfel încât nu se murdărește atât de ușor și are o durată mai mare de viață.
Fără îndoială, betonul este un material rece, însă acest defect poate fi corectat prin montarea în prealabil a unui sistem de încălzire prin pardoseală dedesubt. Ca o alternativă, poți opta pentru plăci ceramice porțelanate, colorate în masă, stratul final reflectând tonalitatea și textura materialului al cărui nume îl poartă.
Elemente naturale
Materialele de origine naturală sunt printre elementele cheie în designul scandinav. De la piatra decorativă, lemn, sticlă, porțelan, ceramica în diferite nuanțe, la cimentul impermeabil, cuprul sau inoxul, toate aceste materiale sunt caracteristice stilului nordic. Elementele naturale sunt cele mai des întâlnite deoarece întreg peisajul Peninsulei Scandinave e dominat de păduri verzi și de fiorduri albastre. Prin urmare, nu e de mirare că majoritatea spațiilor interioare sunt încadrate de lemn. Mai ales în culoarea sa naturală, acest material se va potrivi de minune cu baia ta, dacă vrei să creezi un spațiu primitor și inedit. Optează pentru mobilier de baie din lemn, cum ar fi un mobilier stativ pentru lavoar din lemn la fel ca în imaginea de mai jos, un dulap suspendat deasupra chiuvetei, sau un dulap pentru lavoar suspendat pentru a da impresia unui spațiu mai mare. O altă idee pentru a introduce lemnul în baia ta este prin folosirea parchetului de lemn de tec—fiind rezistent la apă—sau a gresiei cu aspect de lemn.
Culori și non-culori
Paleta de culori specifică acestui stil este și ea—ai ghicit—simplă. Cel mai adesea se folosește albul, pentru că reflectă lumina, sau o culoare deschisă apropiată albului, cum ar fi cea a laptelui, a untului, bejul, cremul, nuanțele pastelate de galben sau gri deschis. Dacă totul în alb ți se pare prea mult, poți opta pentru o paletă de culori ca verdele, turcoazul, vișiniul sau culoarea somonului, însă într-o nuanță deschisă, pentru a păstra simplitatea stilului scandinav. Acest culori calde și liniile simple au un efect relaxant.
Negru
Dacă personalitatea ta este una mai puternică și crezi că ți se potrivește negrul mai mult decât albul, ești liber să dai frâu liber imaginației tale și să conturezi o baie inedită care pune accent pe contrastul alb-negru. Noi îți oferim câteva sugestii: folosește accente de culoare neagră pentru bateriile chiuvetei și a dușului, vopsește un perete negru sau montează gresie în combinații de alb și negru pentru un efect dramatic.
O pată de culoare
Dacă nu vrei să alegi albul ca principala și singura nuanță din baia ta, joacă-te cu un accent de culoare dat de un set de prosoape viu colorate sau un covor într-o culoarea aprinsă. Dacă ești puțin mai îndrăzneț, poți opta pentru un perete într-o culoare pastelată, fă o combinație între alb și negru, sau pune faianță sau gresie cu model, dar limitează-te la o temă monocromă și alege gresii în nuanțe de alb și negru, sau gri și alb.
Iluminatul
Datorită poziției lor geografice, locuitorii din țările nordice nu vor avea niciodată suficientă lumina naturală care să inunde încăperea, de aceea se pune foarte mult accent pe iluminat. Ca urmare, de multe ori vom observa lipsa unei draperii grele și întunecoase ce împiedică lumina naturală să între, ci mai degrabă se folosesc perdelele subțiri și vaporoase—în culori deschise— sau în unele cazuri se păstrează ferestrele goale. În completarea lipsei luminii naturale vin cât mai multe surse de iluminat local: aplice, veioze, lampadare cu abajururi din sticlă sau pânză.
Oglinda
Geometria joacă și ea un rol foarte important în decorarea oricărei încăperi. În acest stil se regăsesc cel mai mult liniile drepte, curate, albe. Tocmai de aceea, pentru a da contur băii tale, folosește oglinzi de baie rotunde. Una sau două—mari sau mici—important este să fie, deoarece ele reflectă lumina și amplifică spațiul pe care îl ai la dispoziție, conturând o baie luminoasă, confortabilă, care îți inspiră „acasă”.
Detalii care fac diferența
Cu toate că stilul scandinav este unul curat, care iese în evidență prin simplitatea sa, câteva detalii ce țin de aspect nu strică. Completează designul băii tale scandinave cu o plantă într-un ghiveci de dimensiuni mai mari—dacă spațiul îți permite—sau câteva ghivece mai mici puse pe pervazul ferestrei, agățate de tavan sau pe oglindă deasupra chiuvetei. Mai poți opta pentru un buchet cu flori de bumbac sau chiar câteva lumânări și ai obținut oaza perfectă de relaxare.
Concluzie
Fie că alegi să-ți decorezi baia într-un stil scandinav rustic, modern sau minimalist, păstrează linii curate, culori deschise, pastelate și combinații între elemente naturale și luminozitate. Îți promitem că nu vei da greș! Dacă ți-a plăcut acest articol Jolly blog îți stă la dispoziție pentru a-ți amenaja baia visurilor tale!
Comments are closed for this post.