În copilărie, probabil că te visai într-o casă mare, undeva prin centrul orașului natal, care să aibă trei băi imense, cu suficient de mult spațiu la dispoziție, pentru a putea da o petrecere înăuntrul fiecăreia. Parcă te și puteai vedea stând cu prietenii într-o cadă cu hidromasaj, ascultând muzică și glumind.

Iată că anii au trecut, ai devenit între timp un adult responsabil și ai realizat că singurul mod în care te-ai putea bucura de mult spațiu, ar fi dacă te-ai muta undeva la poate 20 km de oraș. Cum această idee nu te-a încântat prea tare, în special din cauza faptului că ar fi trebui să pierzi zilnic cel puțin câte două ore doar pentru navetă, ai ales să îți achiziționezi un apartament în orașul mult visat.

Din păcate acesta, așa cum se întâmplă cu peste 80 % din totalitatea apartamentelor pe care le găsești la prețuri decente, vine cu o baie mică. Atât în timpul comunismului, cât și după, toate blocurile au fost construite astfel încât să îți ofere camere destul de ample ca suprafață, dar cu băi a căror viziune a fost una strict uzuală, nicidecum estetică.

Acum, la câțiva ani după ce te-ai mutat, consideri că a venit momentul să îți renovezi puțin casa. Dacă dormitorul și livingul știi exact cum trebuie să arate, la baie încă te mai gândești. Ei bine, pentru a-ți veni în ajutor, poți citi alte articole de pe blogul nostru, care cu siguranță îți vor oferi ceva mai multe detalii despre cum o baie mică ar trebui să arate, cum ar fi acesta: Cum să îți amenajezi o baie de dimensiuni mici.

În același sens a fost scris și acest articol, care îți va oferi câteva sfaturi, ce te vor ajuta în a-ți face o idee despre tipul de chiuvetă care s-ar potrivi perfect într-o baie mică.

1. Lavoar încastrat în mobilier

În general, una dintre cele mai mari probleme de care te lovești atunci când ai de-a face cu o baie mică este spațiul insuficient de depozitare. Ei bine, un lavoar încastrat în dulap te scapă de această bătaie de cap. De ce să nu utilizezi spațiul acela care se găsește sub lavoar și care în general, în afară de racordurile de apă nu adăpostește altceva în afară de praf, când cu ajutorul dulapului îl poți utiliza pentru a depozita o mulțime de lucruri.

Vei putea găsi o multitudine de astfel de cabinete, de diverse mărimi, lungimi, culori și așa mai departe. Dacă nu reușești să găsești o piesă de mobilier pe gustul tău, poți oricând apela la specialiști care îți vor face un model la comandă, după dimensiunile și dorințele tale.

2. Lavoar integrat în vasul de la toaletă

Genul acesta de lavoar este ideal în special pentru persoanele care dispun de o baie mică, dar și pentru cei ce sunt puțin mai atenți la mediul înconjurător și care doresc să scadă consumul propriu de apă. Astfel, aceasta este integrată în partea de sus a toaletei, iar apa rezultată în timpul utilizării ajunge direct în vasul toaletei, ajutând la spălarea acestuia.

Inventatorul ideii susține că folosind sistemul acesta se pot economisi până la 5 litri de apă pe zi. Chiar și pentru cei ce nu sunt neapărat activiști de mediu, cu siguranță această economie i-ar putea pune pe gânduri, dacă o asemenea idee nu este una care să li se potrivească.

3. Lavoar suspendat

Cu toate că aceste tipuri de lavoare erau adesea folosite în Interbelic, însă după anii 50 s-a renunțat la ele, se pare că moda începe încet, dar sigur să se întoarcă. Așadar, dacă dispui de o baie mică și dorești să faci ceva economie de spațiu, mergi pe mâna unor modele de lavoare care se prind direct de perete. Astfel, tot spațiul de sub lavoar poate fi folosit ca spațiu de depozitare pentru diverse articole de curățat, coșul de rufe, ori pentru oricare alt articol care nu și-ar găsi locul decât în baie.

Dacă dorești o mai mare economie de loc, poți merge pe mâna unei variante fixate în colțul băii. Aceasta va utiliza la maximum un spațiu, pe care altfel l-ai irosi.

4. Lavoar pe consolă

La fel ca în cazul de mai sus, montând un astfel de lavoar într-o baie mică, te vei putea bucura de tot spațiul disponibil de sub el, unde vei putea depozita o mulțime de lucruri. Spre deosebire de varianta precedent amintită, și aici lavoarul este prins în perete, dar mai vine și cu o consolă de susținere dedesubt. Consola poate fi alcătuită din două sau patru picioare, ori dintr-un cadru cu patru laturi, pe fiecare parte.

Drept urmare, chiuveta va fi mult mai stabilă și mai bine fixată, fiind ideală caselor cu năzdrăvani care s-ar putea urca cu picioarele pe ea.

5. Lavoar cu piedestal

Chiar dacă pare un model mult prea des întâlnit și banal, lavoarul pe picior vine și el cu anumite avantaje, chiar și pentru o baie mică. În primul rând, el este întâi fixat în perete și apoi sprijinit pe acest piedestal, însemnând că oferă o stabilitate ridicată. Totodată, în interiorul sau în spatele piciorului pot fi ascunse foarte bine toate țevile și racordurile care duc către alimentarea și scurgerea robineților, oferindu-i băii tale un aspect foarte curat și elegant.

Cateva branduri producatoare de chiuvete pentru baie:

Chiuvete baie Cersanit

Chiuvete baie Geberit

Chiuvete baie Fluminia

Chiuvete baie Artemob

Acestea sunt cele cinci tipuri de chiuvete care se vor dovedi a fi ideale, indiferent de cât de mică este baia ta. Ca un sfat suplimentar – alege întotdeauna lavoare care să fie fabricate din materiale bune, de calitate și rezistente, pentru că nu dorești ca în câțiva ani să trebuiască să le schimbi din nou, nu? La Jolly gasesti toata gama de lavoare.