Când ne gândim la baia perfectă, mulți dintre noi visăm la camere de 100 de metri pătrați, cu căzi freestanding de mari dimensiuni, un spațiu foarte bine luminat, cu oglindă, un fotoliu și o întreaga trusă de machiaj, geamuri mari, care să permită soarelui să ne încălzească cu razele lui etc. Din păcate, realitatea, de cele mai multe ori, este departe de adevăr iar noi trebuie să ne mulțumim cu băi mici. Din fericire există modalități de amenajare pentru o baie mică.

Majoritatea dintre noi considerăm că renovarea unei băi ce măsoară 20 mp sau mai puțin este o treabă mult mai rapidă, ușoară și ieftină decât dacă ar fi efectuat aceleași operațiuni pe o încăpere ceva mai spațioasă. Spre surprinderea noastră, observăm că totalitatea costurilor sunt doar cu puțin mai mici decât ar fi fost pentru o baie mare. Oare de ce?

Realitatea este că, cu toate că o baie de 20 mp reprezintă doar o treime a uneia de 60 mp, costurile cu renovarea, statistic vorbind, vor fi situate cam la 75 % din cele necesare pentru a renova încăperea mai mare. Care este motivul? O baie mică are în componență exact aceleași elemente ca și una mare. Va fi nevoie de montarea acelorași piese, singura diferență fiind cantitatea acestora (mai multă gresie, faianță, tubulatură mai lungă etc.).

Dar chiar și așa, există modalități prin care vei putea să faci renovarea unei băi mici mai puțin costisitoare și mai rapidă. Dacă știi din start care urmează să fie scopul acelei încăperi, costurile generale totale vor fi mai reduse decât în cazul în care ai utila fiecare baie din casă complet. 

În acest articol îți vom prezenta câteva sfaturi ce te vor ajuta cum să amenajezi o baie mică de la A la Z. Vom discuta despre diferite idei de design, despre alegerea materialelor, stabilirea bugetului și multe, multe altele. Să începem cu niște sfaturi iar apoi ne vom uita și la ce trebuie să ții cont înainte de renovarea unei băi mici.

9 aspecte și sfaturi pentru amenajarea unei băi mici

Înainte de a ne apuca să îți dăm direct sfaturi și idei de amenajare baie mică, haide să discutăm despre câteva aspecte de care ar fi bine să ții cont. În primul rând, vor fi prezentate câteva restricții, deoarece fără ele, spațiul și așa mic va părea neîncăpător. Astfel, uită de ideea unor căzi mari, înalte și late sau a unor căzi cu hidromasaj, pentru că acestea vor ocupa mai mult de jumătate din baie. Totodată, ar fi bine să nu alegi corpuri masive de mobilier sau accesorii mari, care și ele vor da impresia de îngustare a spațiului.

În schimb ideal ar fi să mergi pe mâna unei cabine de duș, amplasate într-un colț, sau a unei căzi mici, în prezent existând pe piață o mulțime de astfel de variante. Totodată, poți opta pentru chiuvete cu picior, sau mai bine, cu prindere de perete, pentru a putea utiliza spațiul de dedesubt; gresia și faianța ar fi bine să fie de dimensiuni mici, pentru că plăcile mari dau și ele impresia că nu ai suficient spațiu și multe altele, ce vor fi prezentate în continuare în acest articol.

Ce trebuie să ții cont este că atunci când te gândești la a reamenaja o baie mică, trebuie să privești tot proiectul ca pe un joc strategic. Te vei vedea în situația în care va trebui să combini elemente între ele, care să creeze o stare de confort și care să nu dea senzația de un loc aglomerat, ce poate duce la o stare de claustrofobie.

Așadar, în cele ce urmează îți vom oferi câteva sfaturi în legătură cu alegerea componentelor unei băi și o multe idei de amenajare baie mică.

Stabilirea bugetului

Stabilirea unui buget este printre cei mai importanți pași când vine vorba de amenajări băi mici de bloc sau casă . Fără un buget prestabilit, nu putem achiziționa ceea ce ne dorim pentru baia noastră. Dacă găsim produse la promoții și se pliază pe nevoile noastre, atunci atât mai bine: facem și economie de bani și cumpărăm tot ceea ce avem nevoie.

Alegerea gresiei și a faianței

model de gresie si faianta

Așa cum probabil deja știi, gresia este cel mai bine să fie ceva mai închisă la culoare, în comparație cu faianța. Această combinație dă impresia de lărgire și este ideală pentru o baie mică. Mergi pe mâna unor plăci de mici dimensiuni, pentru că dacă montezi unele mari într-o baie mică, creierul o va percepe ca fiind mai îngustă decât este în realitate.

Poți alege variante minimaliste moderne, cum ar fi combinațiile negru – alb, care se potrivesc de minune. Totodată, alegerea unei faianțe cu nuanțe în degrade, cu tonuri mai puternice spre partea inferioară și ceva mai deschise către zona de sus vor da, la rândul lor, impresia de lărgire a spațiului.

De ce ar mai trebui să ții cont când vine vorba de designul unei băi mici este că chiar dacă îți plac anumite culori ceva mai puternice, cum ar fi portocaliu, roșu sau mov, acestea ar fi bine să nu se regăsească în gresia și faianța dintr-o baie mică, pentru că vor da impresia că spațiul este insuficient.

Alegerea căzii sau a cabinei de duș

model de cabina de dus

Al doilea cel mai important pas în amenajarea unei băi mici este alegerea unei căzi de baie sau a unei cabine de duș, care să se potrivească cu spațiul pe care îl ai la dispoziție. Citind ceea ce a fost scris mai sus, sperăm că ai uitat deja de ideea unei căzi mari, lungi și late, pentru că aceasta ar ocupa toată baia. Așadar, ce poți alege în schimb?

Cea mai bună variantă ar fi o cabină de duș, de preferat cu uși glisante. Acestea vor economisi spațiul necesar în mod normal deschiderii ușilor, indiferent dacă direcția de mișcare a acestora este spre interior sau spre exterior, fiind astfel ideale pentru o baie mică.

În același timp, dacă din când în când îți place să te relaxezi stând în apă caldă, poți opta pentru o variantă de cadă de mici dimensiuni, prevăzută cu paravan. Acesta ar fi de preferat să nu fie unul complet opac, pentru a nu avea senzația de claustrofobie atunci când intri să te speli.

Ca materiale, ar fi bine să mergi pe variante bune, de calitate, care chiar dacă sunt ceva mai scumpe, până la urmă le pui o dată și te aștepți să țină măcar 10 – 15 ani, până la următoarea renovare, și nu să te vezi nevoit să le schimbi în doi ani, nu?

Pentru a utiliza la maximum spațiul disponibil atunci când ai o baie mică, îți mai dăm un mic sfat suplimentar: dacă te hotărăști să montezi o cadă, fii sigur că folosești și pereții din jurul acesteia pentru a depozita obiecte, sau pentru a monta anumite rafturi pe care să poți așeza gelul de duș, șamponul etc.

Alegere vasului WC

model de vas wc

Pentru o baie mică modernă ar fi ideal să alegi un vas WC suspendat, pentru că locul ocupat în mod normal de piciorul acestuia va rămâne liber, astfel că spațiul va părea ceva mai puțin încărcat. Cu toate acestea, trebuie să ai grijă cine îl folosește, pe el nefiind indicat să se așeze persoane ce cântăresc mai mult de 120 kg.

Pentru amenajări de băi mici, ca material, bineînțeles că este de preferat să alegi porțelanul, care chiar dacă are un cost de achiziție ceva mai mare, este rezistent și se curăță foarte repede.

Alegerea lavoarului

model de lavoar

Lavoarul într-o baie mică trebuie ales foarte atent. Optarea pentru o variantă de lavoar dublu, oricât de frumoasă și de practică ar fi aceasta, nu este indicată, pentru că îți va ocupa foarte mult spațiu. Ideală ar fi o chiuvetă nu foarte mare, care să fie prinsă în perete, spațiul de sub ea rămânând liber. Acolo s-ar potrivi de minune un cabinet sau un dulăpior în care să poți depozita diverse articole.

La fel ca și în cazul vasului WC, ar fi de preferat ca lavoarul să fie fabricat tot din porțelan.

Alegerea mobilierului

Dacă despre dulapul de sub chiuvetă deja am discutat, mai rămâne doar să atașezi câteva piese de mobilier de preferat suspendate. Putem merge chiar pe ideea unor rafturi pliabile, care atunci când nu sunt utilizate să fie strânse, ocupând ceva mai puțin loc.

Foarte important să luăm în calcul spațiul disponibil și alegeți elementele cu grijă pentru a evita supraaglomerarea. Puteți alege o mască sau un blat pentru lavoar, ori un dulap cu multe sertare sau rafturi pentru a depozita tot ceea ce este nevoie. Pentru poziționarea mobilierului, putem folosi inclusiv spațiul situat deasupra toaletei, care în general este pierdut, cum de altfel se întâmplă și cu cel care este mai sus de oglindă.

Alegerea oglinzilor

model de mobilier de baie si oglinda

Rolul oglinzilor este foarte important, indiferent dacă ai o baie mică sau mare. Acestea ajută la reflectarea luminii, oferind senzația de mărire a spațiului. În general, acolo unde nu dispui de suficienți metri pătrați, o singură oglindă ar fi de ajuns, cu toate că dacă vrei, cu siguranță vei mai putea monta încă una, care își va găsi utilitatea.

Culorile

După cum am observat până acum, culorile sunt un element important în acest proces de decorare. O paletă de culori neutre reprezintă o alegere avantajoasă pentru spațiul mic. Cremul, albul, nuanțele de gri deschis și cele de maro deschis sunt mai mult decât potrivite pentru un design de baie mică.

Iluminatul

Iluminatul joacă și el un rol important și contribuie la aspectul de mărire și face ca încăperea să pară mai aerisită din punct de vedere spațial. Pentru un efect sporit, putem opta pentru o oglindă cu led sau neon încorporat. Totodată, aceasta păstreaza și aerul de modernitate al încăperii.

O baie corect iluminată arată cu mult mai bine și pare mult mai spațioasă. Totodată, dobândește și un aspect estetic îmbunătățit. Pe lângă metodele clasice de iluminat, puteți adăuga un plus optând pentru o oglindă de baie cu led sau neon încorporat, ori puteți alege o piesă de mobilier care are și el un sistem de iluminare, ca în cazul oglinzilor.

De ce trebuie să ții cont înainte de renovarea unei băi mici

Planifică modul în care va fi utilizată baia

În funcție de modul în care vor fi utilizate, băile pot fi împărțite în trei categorii. În funcție de acestea, vei putea întemeia planuri mult mai realistice.

Baie mică de serviciu

Locuințele mai mari au adesea astfel de toalete, care în străinătate mai sunt numite și băi de pudrare sau jumătăți de baie. Acestea sunt compuse dintr-un vas WC, un lavoar,o oglindă și o ușă, plus un eventual cabinet în care sunt depuse câteva obiecte esențiale. Spațiul mic nu permite montarea multor lucruri, însă, cum este o toaletă secundară, nu vor fi probleme. Ținând cont că, de cele mai multe ori, aceasta este o baie secundară, remodelarea ei poate fi lăsată spre finalul renovării.

model de amenajare pentru o baie mica de serviciu

Branduri producatoare de vase WC:

Vase WC Cersanit

Vase WC Geberit

Vase WC Hatria

Vase WC Villeroy & Boch

Vase WC Roca

Idei de amenajare pentru o baie mică completă

Un alt model de baie mică este baia mică completă. Această baie va avea toate accesoriile: vas WC, oglindă, lavoar, cadă sau o cabină de duș, dulapuri pentru prosoape și multe altele. Dat fiind faptul că ar putea reprezenta principala baie din locuință, va trebui să folosești materiale ceva mai durabile și de calitate, care să reziste utilizărilor îndelungate.

model de amenajare pentru o baie mica completa

Idei de amenajare pentru o baie mică pentru oaspeți

Casele dotate cu mai mult de două băi pot avea și astfel de toalete. Acestea sunt tot băi complete, dotate cu toate cele necesare, dar care sunt folosite sporadic, adesea când cea principală este ocupată sau când avem musafiri în vizită. Pentru renovarea acestei încăperi se vor putea utiliza și materiale ceva mai slabe din punct de vedere calitativ, ținând cont că nu vor fi folosite zilnic.

model de amenajare pentru o baie mica de oaspeti

Idei de amenajare pentru o baie mică unică

Din păcate, fie că ne convine sau nu, foarte multe locuințe de la noi din țară vin cu o singură baie. Așadar, aceasta trebuie să fie dotată cu toate accesoriile pe care le are și o baie completă, plus eventualele rafturi în care să ținem trusa de machiaj și să fie bine luminată, ținând cont că reprezintă adesea și principala cameră unde doamnele și domnișoarele din casă se vor aranja. Deoarece va fi utilizată intens, este de preferat să folosești materiale durabile, de calitate, atunci când te apuci de renovare.

model de amenajare pentru o baie mica unica

Gândește-te cine va utiliza baia respectivă

Înainte de a te gândi la amenajare pentru o baie mică, este bine să ne gândim cine va fi principalul utilizator al încăperii respective. Ai următoarele variante:

Tu, împreună cu persoana iubită

Dacă baia mică pe care o ai se întâmplă să fie și cea principală, atunci o vei utiliza pentru orice. De la aplicarea machiajului, la utilizarea toaletei și a dușului sau depozitarea în cabinete a hârtiei igienici și a prosoapelor. Din această cauză, ar fi bine ca lucrările pe care le execuți să fie unele de calitate, cum de altfel ar trebui să fie și materialele folosite.

Copiii

Adesea se întâmplă ca, în cazul locuințelor dotate cu mai mult de o singură toaletă, să lăsăm baia mică pentru a fi utilizată de copii. Aceste camere vor trebui să facă față multor ani de abuzuri, de aruncături cu jucării, scăpat sau trântit diverse lucruri pe jos, stropit podeaua ori pereții și multe alte poznăi puse la cale de cei mici.

În primul rând, în aceste încăperi, un duș ar fi total inutil, așa că, dacă vrei să montezi și un spațiu unde să se spele copiii, o cadă este esențială. În al doilea rând, podeaua va reprezenta cel mai important element al acestei băi mici. Prichindeii nu vor fi deloc atenți dacă vor uda pe jos sau nu, așa că ar fi bine ca montarea podelei să fie una etanșă, pentru a nu inunda vecinii, iar materialele folosite de calitate, pentru a nu se deforma după doar câteva utilizări.

Pereții ar fi indicat să fie ușor de curățat – nu ai idee de câte ori vor fi plini de ruj sau de fond de ten, ori de acuarele, creioane sau carioci. Va fi nevoie și aici de dulapuri, unde să ții jucărioarele necesare în timpul băilor, pe lângă săpunul și șamponul pentru copii. Ele trebuie să fie unele trainice și să se fixeze foarte bine în perete, pentru a nu se prăbuși în cazul în care prichindelul se trezește să îl escaladeze.

model de amenajare pentru o baie mica pentru copii

Musafiri care vor sta la tine doar pe timp de zi

O baie mică ce va fi utilizată în timpul petrecerilor ce vor avea loc pe timp de zi la tine acasă, nu va avea nevoie de prea multe lucruri. O chiuvetă, un vas WC și o oglindă, unde să se poată retușa machiajul vor fi suficiente. Vei putea, dacă dorești, să alegi un lavoar cu formă deosebită, care, împreună cu o baterie de calitate, să reprezinte piesa centrală a camerei.

model de amenajare pentru o baie mica pentru oaspeti

Musafiri ce vor rămâne peste noapte

În cazul unei băi mici ce va fi utilizată de musafirii ce rămân peste noapte la tine acasă, dotările vor putea fi unele simple. O cadă sau cabină de duș vor fi necesare, dar nu vor trebui să fie chiar cele mai scumpe de pe piață. De altfel și corpurile de mobilă și spațiile de depozitare nu prea își vor găsi utilitatea.

model de amenajare pentru o baie mica bine iluminata

Persoane bătrâne sau cu dizabilități

Această clasă specială de utilizatori vor necesita, cel mai probabil, caracteristici modificate pentru a le ajuta condiția în care se află. Spre exemplu, cabine de duș în care să poată intra ar fi perfecte, mâini curente care să ajute la ridicarea de pe vasul WC, lavoare montate la înălțimi mai joase sau podele care să nu alunece sunt doar unele dintre ideile cu care pot fi dotate aceste camere.

Concluzie

Concluzionând, chiar dacă la o primă vedere îți poate părea o foarte mare bătaie de cap și cu siguranță vei avea multe de calculat pentru a găsi echilibrul perfect astfel încât să îți încapă toate cele necesare într-o baie mică, dar nici să nu pară spațiul foarte încărcat, nu renunța! Folosind ghidul acesta, vei știi exact ce să urmărești în alegerea tuturor componentelor, pentru ca în final să ai parte de baia mult visată, așa cum ți-ai fi dorit.