Înainte să te apuci de alegerea unei chiuvete trebuie să iei în considerare câteva aspecte, pe lângă aspectul vizual: în care baie dorești chiuveta (în caz că e o locuință mai mare cu mai multe băi), cine va folosi baia și de cât spațiu dispui. De exemplu, dacă este vorba de o chiuvetă pentru o baie de serviciu, atunci cu siguranță trebuie să te îndrepți către o chiuvetă de baie micuță ca și dimensiuni, cu design simplu și de rezistență medie. Un alt aspect important este, desigur, stabilirea unui buget, deoarece în funcție de prețul plătit va depinde calitatea, rezistența, aspectul și materialele chiuvetei de baie.
De asemenea, este important de știut și dacă alegerea chiuvetei se face pentru o baie în renovare, deci pentru înlocuirea unei chiuvete vechi, sau într-o baie pe care o mobilezi de la 0. În cazul în care se inlocuieste chiuveta veche cu una nouă, trebuie luat în considerare și tipul de baterie: inclusa sau independentă. Majoritatea chiuvetelor vin cu baterii incluse, adică cu orificiu pentru a instala bateria, însă există și modele mai elegante care au baterie independentă față de chiuveta. La acest model de chiuvete, bateriile sunt montate direct în blatul mobilierului sau în perete. Așa că înainte să cumperi o chiuveta, interesează-te, citește și adună informațiile de care ai nevoie. În continuare iți vom menționa câteva aspecte pe care trebuie să le știi înainte de a face o alegere.
Modul de instalare
Majoritatea chiuvetelor, indiferent de design, se montează destul de ușor, neefind nevoie de ajutorul unui profesionist. De asemenea, chiuvetele vin cu instrucțiuni de folosire, iar cele mai complexe au toate ustensilele necesare montării incluse în pachet, astfel încât montarea să fie cât mai ușor posibilă.
• Chiuveta prinsă de perete: Acest model de chiuvetă se potrivește perfect băilor cu un stil minimalist, dar și băilor mici deoarece lasă impresia unui spatiu mai mare datorită lipsei unui picior. Daca doriți, spațiul de sub chiuvetă poate fi folosit pentru depozitare, pentru amenajare cu diferite lucruri de design etc. Chiar dacă acestui tip de chiuvetă îi lipsește spațiul de depozitare de sub ea, se poate folosi deasupra un dulap suspendat încorporat cu oglindă.
• Chiuveta cu mască/mobilier: daca mai sus am vorbit despre chiuveta simplă, fară spațiu de depozitare sau picior dedesubt, opusul acestui model este chiuveta așezată peste mobilier. Această variantă este o bună soluție pentru băile în care nu este atât de mult spațiu pentru un alt corp de mobilă. Chiuveta poate fi integrată total sau parțial în blat, sau se poate situa deasupra acestuia. Blatul și chiuveta se pot achiziționa separat sau ca un corp integral.
• Chiuveta cu picior: aceste modele de chiuvetă se potrivesc oricărui model de baie, însă este cel mai adesea folosit în baile mai mici, pentru că nu ocupa mult spatiu. Se asemănă modelului suspendat, singura diferență fiind piedestalul de susținere situat sub chiuvetă.
Materiale folosite
Chiuvetele de baie se pot fabrica dintr-o mulțime de materiale aceste incluzând: ceramica, granitul, marmura, sticla, fontă emailata, inoxul sau lemnul.
• Ceramica reprezintă cel mai des întâlnit material, fiind potrivit atât pentru modelul suspendat, cu picior sau pentru cel cu blat/mobilier. Culorile întâlnite sunt de la alb spre nuanțe deschise sau pastelate. Ea este cel mai bun material raportat la calitate-preț, este foarte rezistentă la pete, durabilă și foarte ușor de întreținut și de curățat. Totodată, aceste chiuvete realizate din ceramică propun un aspect neted și lucios, ce se va potrivi de minune cu baia pe care o aveți.
• Chiuvetele din granit și marmură sunt foarte dure și rezistente. Se regăsesc într-o mare varierate de forme și modele, chiar și nergulate.Marmura are nevoie de o atenție mai mare pentru întreținere, deoarece se poate pata cu ușurință și nu suporta orice tip de detergenți sau soluții de curățare, iar prețurile sunt mai ridicate față de celelalte materiale. De aceea, aceste materiale pentru chiuvete se potrivesc într-o baie mai eleganta, în care și restul obiectelor și a mobilei să fie gândite să meargă împreună.
• Sticla securizată sau laminată se potrivește foarte bine în baile cu un aspect modern, sau al unui minimalist. Acest tip de chiuvetă se recomandă a fi montată pe blat, tocmai datorită aspectului frumos pe care îl dă sticla în combinație cu blatul. Dezavantajele principale ale folosirii acestui tip de material este că nu sunt foarte ușor de întreținut, rămânând urme de stropi și săpun pe suprafață sticlei.
• Chiuveta din fontă emailata nu este prea întâlnită în casele oamenilor, ea fiind mai des găsită în restaurante și baruri. Chiuveta din fontă emailata este o opțiune pentru o baie clasică sau rustică, oferă o bună durabilitate, se curăță ușor, însă la un șoc puternic materialul poate crăpa.
• Un alt material, poate mai puțin des întâlnit, estel lemnul. Acest tip de material este indicat pentru băile moderne, dar un aspect foarte important de luat în considerare este tratatarea corectă împotriva umezelii. Avantajul major al materialul este acela că poate fi sculptat în orice formă iți dorești și se potrivește atât pentru un stil de amenajare modern, contemporan ori rustic.
Ce alți factori vă mai influențează alegerea unei chiuvete noi pentru baie?
Sursă poze: Pinterest
Comments are closed for this post.