Alegerea podelei din baie este de departe mult mai diferită și dificilă în comparație cu restul casei. În această cameră, după ce treci de primele praguri care se referă la aspect, culoare, stil, rezistență și preț, va trebui să ții cont și de un factor extrem de important, dar care nu este întâlnit în nicio altă încăpere din casa ta (poate cu excepția subsolului), și anume cantitatea mare de apă cu care se va confrunta.
Apa este un element care se va găsi din belșug în baie și care va putea ruina într-un timp foarte scurt podele care în alte camere s-ar fi potrivit de minune. Tocmai de aceea a fost creat și acest articol, care te va ajuta în a alege cea mai bună variantă de podea, prezentând atât beneficiile cât și dezavantajele principalilor candidați.
1. Plăci de gresie porțelanată sau ceramice
Plăcile de gresie porțelanată sunt de departe cea mai bună alegere pentru cei ce doresc să își renoveze băile. Datorită faptului că sunt rezistente la apă, arată bine și pot fi achiziționate la un preț nu foarte mare, vor constitui cele mai des întâlnite podele din toaletele locuințelor.
Precum piatra naturală, gresia porțelanată poate oferi o senzație texturată, puternică și solidă. Asemănător vinilului, este rezistentă la apă și are prețuri de achiziție nu foarte ridicate. Comparativ cu podelele din lemn, arată foarte bine și vine cu o mulțime de nuanțe și modele din care poți alege.
Dar este bine să alegi plăci de gresie porțelanată în detrimentul celor ceramice simple pentru a acoperi podeaua băii?
De fapt, gresia porțelanată face parte din categoria celor ceramice, ca o subramură a lor, dar care vine cu o mare diferență față de cele din urmă, și anume rata de absorbție a apei. Agenția care coordonează producția de gresie din Statele Unite ale Americii certifică orice tip de placă drept ”porțelan” dacă are o absorbție a apei mai mică de 0.5 %.
Așadar, alegerea acestui tip de material este ideală în încăperile dotate cu cadă sau cabină de duș și unde volumul de apă ce poate ajunge pe podea este ridicat. Pe de altă parte, în toaletele mai mici, ”de serviciu” cum mai sunt ele numite la noi în țară, unde nu te poți spăla pe corpul, ci doar pe față și pe mâini în chiuvetă, se poate să nu fie necesară montarea plăcilor porțelanate, care vor fi puțin mai costisitoare față de alte variante ceramice mai simple.
Avantaje
Datorită faptului că pe piață există atât de multe variante de plăci ceramice, îți vei putea crea fără probleme podeaua la care visezi dintotdeauna. Ai chiar și posibilitatea de a alege modele care să se asemene cu lemnul, dând impresia unei băi ceva ai rustice.
Plăcile individuale vin într-o mare varietate de dimensiuni și forme, de la pătrate la rectangulare, octogonale sau hexagonale, astfel că vei putea opta pentru o textură pe gustul tău.
Plăcile de mozaic de dimensiuni mici, vin adesea pre-montate pe niște plase de plastic, astfel că tu nu va trebui să le lipești individual, pe fiecare dintre ele în parte, dacă nu dorești acest lucru.
Rezistența la apă, așa cum a fost specificat și mai devreme este extrem de ridicată, astfel că, cu puțină atenție la montare și utilizare, nu vei avea probleme cu inundarea vecinilor de sub tine. Curățarea plăcilor se face extrem de rapid; cu un mop și câteva mișcări din brațe vei avea o baie lună, în doar câteva minute.
Dezavantaje
Precum piatra naturală, gresia este rece și adesea va da o senzație neplăcută atunci când calci cu picioarele goale pe ea, în special în lunile de iarnă, când căutăm mai mult căldura. Din fericire, spre deosebire de piatră, pe sub plăcile ceramice vei putea instala foarte repede un sistem de încălzire în pardoseală, acesta funcționând de minune.
Prin natura ei, gresia este alunecoasă. Așadar, ai grijă atunci când te orientezi spre plăci de mari dimensiuni și lucioase, pentru că șansele de cădere vor fi foarte ridicate. Ca sfat, îți sugerăm fie să alegi gresie de mici dimensiuni, pentru că acel chit montat între plăci va acționa ca o suprafață non-alunecoasă, ori să mergi pe mână plăcilor mari, dar cu texturi puternice, care oferă o aderență mai bună.
2. Vinil
Cu un aspect destul de plăcut (deși incomparabil cu gresia ori piatra naturală), dar extrem de practic, vinilul reprezintă una dintre cele mai alese opțiuni în decorarea podelei toaletelor în ultimele decenii.
Foile de vinil sunt de departe cea mai bună opțiune atunci când te aștepți ca în baia pe care o redecorezi să se scurgă mari cantități de apă, cum ar fi cazul toaletelor utilizate de copiii mici. Deoarece poate veni în foi de mari dimensiuni, membranele de vinil montate corespunzător într-o baie, fără petice sau completări, nu vor avea nici un fel de scurgere a apei, rezultând că vei sta fără grija inundării vecinilor, indiferent cât de năzbâtioși ar fi prichindeii tăi.
Variantele mai moderne de vinil vin fie sub forma plăcilor de gresie, ori a unor fâșii înguste și lungi, ce oferă și o oarecare textură aparte camerei în care sunt montate.
Avantaje
Așa cum a fost specificat și puțin mai sus, principalul avantaj este acela că vine ca o barieră foarte bună în calea unui volum mare de apă.
Adesea, montarea unei podele de vinil este foarte simplă (dacă folosești foi de mari dimensiuni) și poți face un mic proiect familial din a le fixa în baie, atunci când vrei să redecorezi această cameră. Datorită popularității sale și a prețului mic, vei avea mii de stiluri și modele din care vei putea alege.
Dezavantaje
Trebuie să ai mare grijă la montare. Bulele mari de aer trebuie eliminate, dar mai ales va fi necesar să fii atent la îmbinarea foilor. Dacă prinderile între ele nu sunt bune, atunci apa se va infiltra printre foi și nu te vei putea folosi de principalul avantaj cu care vin – etanșeitatea.
3. Piatră naturală
Piatra naturală este o alegere bună pentru baie, dar numai dacă îți poți într-adevăr permite costul de achiziție și montare a materialului. Cu toate acestea, se poate să apară ceva probleme cu umiditate, în cazul în care mergi pe mâna unor roci mai poroase, cum ar fi marmură, granit, calcar etc.
Avantaje
Piatra naturală arată excelent și oferă un aer aparte camerelor în care este fixată. Este dură, extrem de rezistentă și foarte plăcută la atingere.
În plus, nu își pierde din valoare în timp. Dacă peste câțiva ani te saturi de această alegere și ai de gând să vinzi piatra, pentru a monta altceva în locul ei, prețul de vânzare va fi unul foarte apropiat de cel pe care l-ai plătit tu.
Dezavantaje
Din păcate, dezavantajele, în cazul acestui material, sunt mai multe decât avantajele. Printre ele enumerăm:
- După cum a fost prezentat și puțin mai devreme, piatra, prin natura ei, va avea o porozitate intrinsecă și care, de multe ori, este mai ridicată față de cea a gresiei porțelanate. Așadar, în băile unde te aștepți să ai un volum mare de apă pe jos, nu este indicat acest tip de material.
- Piatra poate fi ceva cam rece. Dacă și în ceea ce privește plăcile ceramice lucrurile stăteau la fel, aici va fi puțin mai greu să montezi un sistem de încălzire pe sub podea. De fapt, nu montarea este problema, ci transferul de căldură va fi mult mai lent din cauza grosimii pietrei, rezultând faptul că vei avea nevoie de o cantitate mult mai mare de energie pentru a o putea încălzi.
- Piatra naturală poate fi alunecoasă. Plăcile de marmură sau de granit, în special, vor reprezenta un real pericol dacă nu sunt sablate astfel încât să li se ofere o structură texturată, pentru un plus de aderență.
- Costul va fi unul cu adevărat ridicat, incomparabil mai scump față de toate variantele de podele prezentate în acest articol. Și nu ne referim doar la prețul de achiziție, ci și la cel de tăiere și montare, existând mult mai puțini specialiști ce se ocupă cu piatră față de cei care au de-a face cu gresie sau lemn.
4. Lemn compozit
Acest material este realizat antropic, lipind între ele mai multe straturi de lemn natural, sau lemn plus plastic, cu ajutorul unui adeziv. În felul acesta rezultă un lemn compozit. Materialul face față mai bine condițiilor cu umiditate ridicată față de lemnul natural, datorită stabilității dimensionale cu care vine.
Avantaje
Lemnul compozit are o bază din placaj, ce rezită bine împotriva umidității. Totodată, la partea superioară este un strat subțire de lemn natural, astfel că aspectul este unul extrem de apropiat de varianta găsită în natură.
Dacă dorești să oferi băii tale un aspect cât mai rustic și apropiat de o cabană de la munte, lemnul compozit este alegerea ideală.
Dezavantaje
Ca orice produs din lemn, indiferent cât de bine este tratat, tot va suferi dacă va fi montat într-o cameră care adesea are o umiditate ridicată. Este aproape imposibil ca fără o atenție deosebită și o ventilație extrem de bună, să se păstreze intact și fără urme de degradare pentru un timp îndelungat.
5. Parchet laminat
Poate că va suna surprinzător, dar parchetul laminat este o alegere mult mai bună de material ce poate fi utilizat drept podea în baie decât lemnul masiv.
Parchetul laminat nu este altceva decât hârtie impregnată cu adeziv, ce este montată pe o bază de placaj fabricată din resturi de lemn. Partea superioară a parchetului este de fapt o fotografie a lemnului de stejar, cireș, frasin ori pietre naturale, cum ar fi marmură, granit etc. Peste poză vine un strat de uzură, care este foarte durabil. Multe companii oferă garanția că produsul lor va rezista chiar și 30 de ani.
Avantaje
Parchetul laminat este o alegere bună pentru băi, dacă ai grijă să îi protejezi baza de umiditate. Dacă aceasta se infiltrează la bază, parchetul se va umfla, iar plăcile vor ieși din locul unde sunt montate. Fixarea atentă, cu spații mici între plăci, va ajuta la menținerea apei la suprafață și va opri infiltrarea acesteia.
Parchetul este ușor de curățat, asemănător gresiei. Vine cu un cost de achiziție mic, iar montarea lui este foarte simplă, întreg procesul durând doar câteva ore.
Dezavantaje
Parchet laminat 100 % rezistent la apă este doar o idee, la care nici un producător nu a reușit încă să ajungă. Așa că va trebui să ai grijă la cantitatea de apă care se va regăsi pe acest material, altfel riscând să îl pierzi.
Cele mai proaste opțiuni pentru a decora podeaua unei băi
Dacă puțin mai sus s-a discutat despre cele mai bune opțiuni pentru a fi montate pe podeaua unei băi, haide să vedem care ar fi și cele mai rele alegeri pe care le-ai putea face.
1. Covor – din cauză că, de regulă, covoarele mențin umiditatea în interiorul lor pentru o perioadă lungă de timp, acestea odată udate se vor usca într-un timp îndelungat într-o baie, de multe ori rezultând un miros urât sau chiar mucegai.
Cu toate acestea, dacă dorești să îți pui un covor în baie, asigură-te că achiziționezi unul nu foarte gros, fabricat 100 % din materiale anorganice, precum nylonul.
2. Lemn masiv – exceptând stratul de la suprafață, lemnul masiv nu vine cu nici un fel de protecție împotriva umidității. Chiar și o cantitate mică de apă care își găsește locul în interiorul materialului va duce la putrezirea acestuia într-un timp nu foarte îndelungat.
Chiar și cu dezavantajul amintit anterior, nu putem nega senzația plăcută și caldă pe care o ai atunci când calci cu picioarele goale pe o podea de lemn masiv, iar aspectul oferit unei băi de acest material va fi unul unic. Așadar, dacă vrei neapărat montarea lui în baie, va trebui să apelezi la specialiști, care să nu lase nici cel mai mic spațiu liber între plăci, prin care să se infiltreze apa.
Sperăm că ți-am oferit câteva idei utile în ceea ce privește podeaua viitoarei băi. Decizia, firește, îți aparține, dar nu ar fi rău să ții cont și de sfaturile din acest articol.
Comments are closed for this post.