Indiferent de tipul de baie de care locuința ta dispune – foarte spațioasă ori de dimensiuni reduse, cu un design clasic sau modern – trebuie să fii conștient că funcționalitatea este principalul scop al acestei încăperi, așadar gândește-te la asta înainte să începi amenajarea sau renovarea ei. 

Acest articol îți prezintă 5 aspecte pe care nu ar trebui să le neglijezi dacă ești în procesul de remodelare al băii tale. Promitem că îți va fi de folos să le afli acum, înainte să începi dărâmarea pereților, înlocuirea instalației electrice sau achiziționarea diferitor obiecte sanitare, care s-ar putea să nu fie chiar cele mai potrivite. Îți sugerăm să citești în continuare articolul pentru mai multe informații și recomandări!

Instalația sanitară

Instalația sanitară joacă un rol foarte important în funcționalitatea băii tale. Ca o regulă generală: cu cât vei folosi țevi mai groase, cu atât șansele ca acestea să se înfunde vor fi mai scăzute. De asemenea, diferența de cost pentru utilizarea tuburilor cu diametrul mai mare este neglijabilă, așa că dacă renovarea băii implică și schimbarea scurgerilor, nu ezita să optezi pentru țevi mai groase. 

De obicei, tubulatura folosită în complexele rezidențiale pentru scurgere – atât în cele vechi, cât și în cele noi – are o grosime surprinzător mică. Din cauza mizeriei, a părului sau a produselor de igienă personală care se acumulează de-a lungul pereților țevilor, scurgerea poate fi cu ușurință încetinită sau înfundată

Mai mult decât atât, dacă locuiești la casă, într-o zonă în care iarna temperaturile scad adesea sub 0 grade Celsius, ar trebui să iei în considerare ca sistemul de scurgere care iese din casă și cel care alimentează cu apă gospodăria să fie îngropate la adâncimi ce pornesc de la 50-60 sau chiar 90 cm.

Pe de altă parte, dacă bugetul nu îți permite sau dacă nu vrei să cheltui bani pe înlocuirea instalației sanitare și ești mulțumit de țevile pe care baia le are deja montate, ar trebui să alegi obiecte sanitare în funcție de acestea. Vasul WC, chiuveta și cabina de duș sau cada trebuie să încapă – mai mult sau mai puțin – pe locurile ocupate de cele vechi. În felul acesta, vei modifica doar racordurile la țevi și nu tubulatură cu totul, reușind într-un final să economisești sume considerabile de bani.

Lumină

Lumina este unul dintre elementele la care ne gândim cel mai puțin atunci când amenajăm baia, și cu toate acestea e un factor cheie în oaza noastră de relaxare. Cu atât mai mult, dacă vorbim despre o încăpere care nu dispune de lumină naturală. Din fericire, există o varietate de opțiuni în acest sens – corpuri de iluminat, lămpi sub formă de țevi sau benzi subțiri de LED-uri, amplasate pe tavan sau pardoseală. 

Dacă nu oferi o atenție sporită luminii, te poți confrunta cu situații neplăcute. De exemplu, nu ți s-a întâmplat ca din cauza unor corpuri de iluminat improprii, amplasate în locuri nepotrivite, să crezi că ești machiată minunat? Sau că te-ai ras perfect? Ei bine, e posibil ca lucrurile să nu fie chiar așa dacă te studiezi îndeaproape într-o oglindă, la lumină naturală.

Ideal ar fi să ai o lumină controlabilă printr-un buton de intensitate în baia ta; astfel vei putea ajusta lumina și atmosfera din interiorul camerei. Dacă după o zi lungă, tot ce vrei este să te destresezi cu o baie fierbinte și o ciocolată caldă, poți da lumina la minimum pentru un plus de confort. Și totuși, dacă soțul tău își dorește să se bărbierească, el va putea regla intensitatea pentru a beneficia de lumina necesară în fața oglinzii.

Că tot veni vorba de oglinda din baie, e absolut necesar să menționăm că amplasarea sa  în raport cu sursa de iluminat este foarte importantă. De exemplu, un bec montat fix pe oglindă, va oferi impresia unor umbre pe fața ta. Totodată, un bec montat chiar deasupra lavoarului va genera umbre pe gât. Recomandarea noastră este să optezi pentru așezarea oglinzii în direcția ferestrei; aceasta va răspândi lumina uniform, oferind impresia unei încăperi mult mai spațioase. 

Iată câteva branduri producătoare de oglinzi de baie:

Oglinzi baie Villeroy & Boch

Oglinzi baie Arthema

Oglinzi baie Cersanit

Oglinzi baie Kolpa San

Oglinzi baie Opoczno

Spațiul de depozitare

Este esențial să iei în considerare spațiile pentru depozitare de la bun început, înainte de a achiziționa obiectele sanitare și corpurile de mobilier. În acest fel, te poți asigura că ai creat nu numai un design plăcut ochiului, dar și unul util. 

Deci, profită la maximum de spațiul pe care îl ai la dispoziție, instalând cabinete sub lavoar sau rafturi deasupra WC-ului. Crede-ne pe cuvânt când îți spunem că niciodată nu ți se va întâmpla să te plângi că ai prea mult spațiu de depozitare și n-ai ce face cu el.

Vase WC suspendate

În ultimii ani, vasele de WC suspendate au devenit tot mai frecvente în alegerile pe care le facem când renovăm baia, în principiu datorită faptului că prețul de achiziție nu mai este de mult unul exagerat de mare, iar piața actuală oferă varietate; sunt din ce în ce mai multe modele, forme, culori și materiale din care poți alege. Cu toate acestea, trebuie să ai mare grijă la două aspecte atunci când te gândești să montezi astfel de vase WC:

  • Greutatea persoanelor care vor utiliza toaleta – Multe dintre ele vin cu o limită maximă admisă (120 kg), așa că trebuie să te gândești la asta dacă vreunul dintre membrii familiei tale ori dintre cunoscuți depășește această greutate. Cel mai probabil, ceramica va susține greutatea, însă e mai bine să nu-ți asumi acest risc.
  • Montarea unui astfel de WC necesită schimbarea întregului sistem de alimentare și de drenare al apei. Dacă în timp te răzgândești și îți dorești să revii la un model clasic, cu picior montat pe podea, va trebui să spargi toată gresia și să refaci întreaga instalație sanitară; acțiuni care necesită mult efort, timp, dar și bani. 

Iată câteva branduri producătoare de vase WC:

Vase WC Opoczno

Vase WC Laufen

Vase WC Cersanit

Vase WC Hatria

Cabina de duș

Dacă optezi pentru o cabină de duș, iată 3 aspecte pe care trebuie să le iei în considerare atunci când îți amenajezi baia:

4.1. Podeaua cabinei de duș

Atunci când vorbim despre podeaua cabinei de duș ne referim la variantele pe care le creezi tu și nu acelea cumpărate – ca bloc întreg – care sunt fabricate din fibră de carbon sau acrilic. Acum câțiva ani erau la modă plăcile de ceramică bej sau crem, însă cu timpul, acestea s-au demodat, iar piața actuală propune o varietate de opțiuni, indiferent de personalitatea sau stilul pe care vrei să-l conturezi în baia ta. 

Iată câteva cabine de duș în funcție de brand:

Aquaform cabine dus

Huppe cabine dus

Kolpasan cabine dus

Mediterraneo cabine dus

Sanswiss cabine dus

După cum am menționat mai sus, astăzi poți utiliza toate tipurile de plăci ceramice, de diferite culori și mărimi, pe care să le dispui după bunul plac. În ceea ce privește dimensiunile acestora, există câteva lucruri pe care ar fi bine să le iei în considerare:

  • În cazul plăcilor mari de gresie, există șansa să întâmpini dificultăți în a le da panta spre scurgere; iar cu excepția variantelor texturate, celelalte vor fi mai alunecoase din cauză că rosturile (care oferă aderență de obicei) sunt la distanțe mari unele față de altele.
  • Deoarece lucrul acesta nu se întâmplă în cazul gresiilor de dimensiuni medii sau mici, vei avea o aderență sporită pe ele și tocmai de aceea variantele de dimensiuni reduse sunt ideale pentru a constitui pardoseala cabinei tale de duș.

4.2. Pervazul cabinei de duș 

Poți alege să cumperi sau să îți construiești tu singur unul, însă ține cont că, la fel ca în cazul ferestrelor, pervazurile cabinei de duș trebuie să fie îndreptate spre interiorul dușului. Recomandarea noastră este să alegi variante de materiale solide, precum cuarțul sau alte pietre naturale cu porozitate scăzută. Desigur, poți folosi și gresie, dar trebuie să ai grijă deoarece – indiferent de gradul de înclinație al pervazului – există riscul ca apa să rămână în rosturile dintre plăci, iar cu timpul, aceasta se poate infiltra și crea probleme.

4.3. O fereastră în cabina de duș

Această idee e una extraordinară dacă dispui de resursele necesare și dacă lucrarea este făcută cum trebuie. Pe lângă faptul că vei beneficia de lumină naturală, e și cea mai bună variantă de aerisire a aburului, evitând astfel igrasia și neplăcerile provocate de aceasta. Totuși, iată câteva aspecte de care ar fi bine să ții cont:

Alege un geam care să fie semi-opac, prin care să intre lumina, dar care să nu permită deslușirea formelor de după el; astfel vei fi sigur că ai parte de intimitatea necesară atunci când faci duș;

Optează pentru un sistem rabatabil; în acest fel, te vei putea îmbăia în lunile de vară cu geamul semi-deschis, beneficiind atât de intimitate, cât și de ventilație naturală;

Asigură-te că pe toate lateralele cadrului în care este montată fereastra, se folosește ori piatră naturală neporoasă, ori faianță; de asemenea, fii sigur că acestea sunt bine prinse și etanșeizate, astfel încât infiltrarea apei să fie imposibilă;

Ramele geamului nu ar trebui să fie fabricate din metal care să ruginească deoarece, în combinație cu nivelul crescut de umiditate, ar putea crea probleme.

Ventilația

Ventilația este ultimul aspect important pe care îl vom aborda în acest articol. Dacă baia ta dispune de un geam care să-ți asigure o aerisire naturală pe toată perioada zilei, te poți considera norocos. Din păcate, lucrul acesta nu e foarte des întâlnit, așadar  trebuie să iei în considerare montarea unui ventilator foarte bun care să contribuie la eliminarea aburului din baie și la prevenirea igrasiei.  

Concluzii

Sperăm că acest articol ți-a fost util dacă te afli în procesul de amenajare al băii tale. Nu uita să iei în considerare instalația sanitară, lumina, spațiile de depozitare, importanța cabinei de duș, dar și a ventilației, pentru a fi sigur că lucrarea este una bine făcută și durabilă. Totodată, poți vizita blogul nostru oridecâteori ai nevoie de inspirație, sugestii sau alte informații pentru renovarea băii tale!