Ne-am gândit ca pentru acest articol să nu mai venim doar cu niște sfaturi despre cum să îți renovezi baia principală, ci să îți prezentăm câteva poze cu toalete al căror design ne lasă cu gura căscată. Fără alte cuvinte de introducere, enjoy!

Cadă adâncă, gresie din ardezie

Această baie combină foarte bine culorile puternice de maro închis cu nuanțe de gri și alb. Se bucură de o cantitate generoasă de lumină naturală, care inundă camera prin intermediul a două ferestre mari. Odată cu venirea nopții, funcția de iluminare este preluată de pendantele montate deasupra lavoarului, de o parte și de alta a oglinzii, care sunt dotate cu becuri cu halogen.

Toată încăperea este desenată extraordinar de frumos, fiind observate numai unghiuri drepte – ca un sumar al vieții cotidiene din zonele urbane mari, dacă vrei.

O adevărată baie a maeștrilor

O baie albă cu coloane cenușii. Desigur că acele coloane și arcele pe care le suportă sunt false, construite din ghips-carton și instalate doar pentru a aduce un plus de efect camerei în care sunt montate. Ele plutesc la aproximativ 15 cm față de pereții reali. Pereții albi se potrivesc foarte bine cu cada adâncă, cu cadrul construit din marmură.

Această baie este una care dorește să epateze. Însă atenție, design-ul nu poate fi aplicat decât dacă ai suficient de mult spațiu la dispoziție. În mod normal, dacă tavanul este mai jos de 3.5 m, nici nu ar trebui să te gândești să încerci să construiești astfel de coloane și arce, pentru că nu vor face altceva decât să dea încăperii un aspect de micșorare și un aer claustrofobic.

Rafturi cu blat lung, iluminatoare și două chiuvete

Blatul din imagine este într-adevăr unul uriaș. Parcă îl și poți vede plin de cosmetice, fixative și multe alte articole de care noi, doamnele și domnișoarele, avem nevoie în viața de zi cu zi. Punctul forte al acestei băi este lungimea ei. Partea mai puțin bună este că în general, în astfel de încăperi ceva mai înguste nu vei avea prea multe opțiuni pentru plasamentul cabinei de duș, în afară de capătul camerei.

Baia din exemplu ar fi fost una puțin cam sumbră dacă designerii nu s-ar fi gândit să monteze o fereastră lungă, paralelă cu blatul și iluminatoare în tavan, care practic inundă cu lumină naturală întreaga încăpere.

Observă că acele cabinete care sunt montate pe perete sunt ridicate de la podea, pentru a-i oferi băii un aer mai aerisit și mai mult volum.

Lemn natural

Nu vei întâlni de multe ori lemn natural folosit pentru a decora o baie. Acest lucru se datorează în primul rând atenției mai mari pe care va trebui să o acorzi lemnului pentru a-l proteja împotriva umidității tipice pentru aceste camere.

În consecință, iată un exemplu de cameră care a falsificat puțin efectul de lemn natural. S-a folosit lemn laminat, porțelan și mult vinil pentru a crea o cameră cu un aer de SPA finlandez. Totul cu o mentenanță foarte apropiată de zero, cu excepția înlocuirii grundului de la gresie o dată la ceva timp.

Dacă îți place aspectul de lemn natural, dar nu vrei să îți bați capul cu întreținerea lui, soluția suprafețelor de față, rezistente la umiditate, dar cu aspect cât se poate de asemănător cu cel natural este cea ideală.

Schemă de culoare alb-negru

Această caracteristică de design alb și negru, cu cadă mare și covor peste plăci de gresie de dimensiuni medii creează un efect foarte puternic și elegant.

Pentru a atenua puțin din asprimea încăperii s-a optat pentru montarea pe interior a unor obloane din lemn negre, care se pot deschide pentru a lăsa lumina și natura de afară să pătrundă în cameră, dar și ușile cu panouri de sticlă ce se regăsesc între baie și dormitor.

Două piedestale și suficient de mult spațiu liber

Multe dintre ideile de renovări ale băilor principale se învârt în jurul ideii de a aglomera cât de mult se poate spațiul pe care îl ai la dispoziție cu toate articolele la care te poți gândi.

Exemplul din imaginea aceasta reprezintă fix opusul a ceea ce am amintit puțin mai sus. El încurajează folosirea cât mai redusă a spațiului, motiv pentru care s-a și ales montarea a două lavoare cu suport tip piedestal, ce conferă încăperii un aer retro și de super calitate, împreună cu raftul de pe peretele din depărtare și bateriile din aramă.

Este drept că ajută foarte mult și faptul că baia unde au avut loc renovările era una mare, din estimările noastre ea având în jur de 35 m.p.

Cum să amenajezi o baie principală mică

Iată o poză care este fix opusul celei de mai sus. Și haide să fim serioși, nu toate locuințele se bucură de încăperi gargantuești, cu atât mai puțin de băi care să depășească 10 sau 15 m.p. Și până la urmă, de ce ar trebui atunci când ne gândim la baia principală, automat să ne ducă gândul la camere de mari dimensiuni? Iată cam cum am defini noi această baie:

  • Este fie singura din locuință, fie cea mai mare și des utilizată, cu toate că nu spune nimeni că trebuie să fie și uriașă
  • Dispune de cât mai multe dotări – cabină de duș/cadă, vas WC, chiuvetă și spații de depozitare
  • În general este destinată adulților și nu copiilor

Și nu glumim când spunem că ideal ar fi ca cei mici să aibă băile proprii, iar cea principală să fie utilizată doar de adulți. În felul acesta părinții își vor putea lăsa la îndemână toate cele necesare toaletei de zi cu zi, fără să stea cu grija că în câteva minute pot rămâne fără ele.

În exemplul prezentat în poză se vede foarte bine că spațiul disponibil a fost utilizat la maximum. S-a ales un lavoar montat pe piedestal, pentru a oferi un plus de spațiu încăperii, cu un cabinet încastrat în perete. Aspectul general este unul elegant, culorile alese combinându-se de minune.

Atunci când te gândești să renovezi baia principală, nu contează cât de mult spațiu ai la dispoziție. Fie că vorbim despre încăperi de 10, ori de 35 de metri pătrați, cel mai important este să îți faci bine temele și să optezi pentru design-ul care să pună îl evidență cel mai bine piesele centrale asupra cărora te-ai decis.

Sperăm că exemplele prezentate în aceste articol îți vor folosi ca idei sau inspirație pentru renovările viitoare.