Când vine vorba de amenajarea locuinței, părerea unui expert poate face diferența dintre o simplă încăpere și un loc de poveste. Pentru a vă crea o imagine de ansamblu despre cum e viața unui arhitect specializat în design interior, am luat legătura cu Arh. Irina Radu, fondatoarea iDecorate – studio de amenajări interioare rezidențiale și comerciale.

Spune-ne câteva lucruri despre tine și cum ți-ai descoperit pasiunea pentru design.

Născută în București, am urmat cursurile liceului de arte plastice Nicolae Tonitza, secția design, iar ulterior am continuat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, secția Arhitectură de interior. Alegerea a venit foarte natural, fiind deja în domeniu și având contact cu arta și frumosul.

Cum ai ajuns să creezi iDecorate și cum este să îți gestionezi propriul studio de design interior în România?

În timpul facultății am lucrat pentru furnizori de mobilier high end – ex. BoConcept România și Ligne Roset – iar timpul petrecut acolo m-a făcut să mă “îndrăgostesc” la propriu de acest domeniu și să îmi doresc să creez interioare cu personalitate, în care să ii ajut pe beneficiari să se regăsească și să se simtă ‘acasă’. Astfel a luat ființă iDecorate.

Gestionarea acestuia vine la pachet cu multe provocări dar aduce după sine și multe satisfacții.

irina radu, interior designer for jolly cluj interview

Care sunt cele mai mari provocări cu care te confrunți în această meserie?

Provocări întâlnim zi de zi, de la găsirea unor soluții inedite pentru compartimentarea spațiului la eficientizarea acestuia sau ascunderea elementelor inestetice rezultate din poziționarea defectuasa a instalațiilor, până la dead-line-urile imposibile.

Cât de diferită este abordarea dintre amenajările rezidențiale și cele industriale?

Foarte diferită. De fapt nu prea există termen de comparație. În proiectele industriale/comerciale avem libertate mai mare de exprimare, de implementare a proiectului, atât din punct de vedere conceptual cât și din punct de vedere al bugetului. Beneficiarii au început să înțeleagă un lucru destul de important și anume – dacă vrei să deschizi o locație ‘wow’ trebuie să investești, iar design-ul nu este ieftin.

În cele rezidențiale – suntem un pic mai limitați – atât ca concept cât și ca bugete. Beneficiarii vin cu ideile proprii – cum este și normal – idei pe care le filtram și integrăm ulterior în concept.

Cât de importante au fost design-urile băilor pentru clienții tăi de până acum?

Dacă în urmă cu câțiva ani nu acordau o atenție prea mare amenajării băilor, în ultima perioada situația s-a schimbat destul de mult, iar băile și confortul oferit de acestea ocupă un loc foarte important.

De asemenea, o mare parte din buget se alocă finisării băilor. Se doresc finisaje cât mai speciale și obiecte sanitare ‘wow’ – lavoare și baterii colorate, cazi freestanding – în diferite forme; placări ceramice colorate , texturate sau 3D.

Ce sfaturi utile ai da cititorilor dornici să facă o îmbunătățire de design în băile lor?

În primul rând ar trebui să își facă un buget de la care să pornească. Pornind de la acesta – o selecție de modele favorite pentru placări ceramice și obiecte sanitare.

Deasemenea, ar trebui să țînă cont în amenajarea băilor de stilul pe care l-au abordat in restul casei. Trebuie să aibă o continuitate, un concept.