Când ne gândim la baia perfectă, mulți dintre noi visăm la camere de 100 de metri pătrați, cu căzi freestanding de mari dimensiuni, un spațiu foarte bine luminat, cu oglindă, un fotoliu și o întreaga trusă de machiaj, geamuri mari, care să permită soarelui să ne încălzească cu razele lui etc. Din păcate, realitatea, de cele mai multe ori, este departe de adevăr. Mare parte a populației trebuie să se mulțumească cu băi mici.

Majoritatea proprietarilor de locuințe consideră că renovarea unei băi ce măsoară 20 mp sau mai puțin este o treabă mult mai rapidă, ușoară și ieftină decât dacă ar fi efectuat aceleași operațiuni pe o încăpere ceva mai spațioasă. Spre surprinderea lor, observă la final că totalitatea costurilor sunt doar cu puțin mai mici decât ar fi fost pentru o baie mare. De ce?

Realitatea este că, cu toate că o baie de 20 mp reprezintă doar o treime a uneia de 60 mp, costurile cu renovarea, statistic vorbind, vor fi situate cam la 75 % din cele necesare pentru a renova încăperea mai mare. Care este motivul? O baie mică are în componență exact aceleași elemente ca și una mare. Va fi nevoie de montarea acelorași piese, singura diferență fiind cantitatea acestora (mai multă gresie, faianță, tubulatură mai lungă etc.).

Dar chiar și așa, există modalități prin care vei putea să faci renovarea unei băi mici mai puțin costisitoare și mai rapidă. Dacă știi din start care urmează să fie scopul acelei încăperi, costurile generale totale vor fi mai reduse decât în cazul în care ai utila fiecare baie din casă complet. În acest articol vom prezenta câteva sfaturi ce te vor ajuta în acest sens.

Planifică modul în care va fi utilizată baia

În funcție de modul în care vor fi utilizate, băile pot fi împărțite în trei categorii. În funcție de acestea, vei putea întemeia planuri mult mai realistice.

Baie mică de serviciu

Locuințele mai mari au adesea astfel de toalete, care în străinătate mai sunt numite și băi de pudrare sau jumătăți de baie. Acestea sunt compuse dintr-un vas WC, un lavoar, o oglindă și o ușă, plus un eventual cabinet în care sunt depuse câteva obiecte esențiale. Spațiul mic nu permite montarea multor lucruri, însă, cum este o toaletă secundară, nu vor fi probleme. Ținând cont că, de cele mai multe ori, aceasta este o baie secundară, remodelarea ei poate fi lăsată spre finalul renovării.

Baie completă

Această toaletă va avea toate accesoriile: vas WC, oglindă, lavoar, cadă sau o cabină de duș, dulapuri pentru prosoape și multe altele. Dat fiind faptul că ar putea reprezenta principala baie din locuință, va trebui să folosești materiale ceva mai durabile și de calitate, care să reziste utilizărilor îndelungate.

Baie pentru oaspeți

Casele dotate cu mai mult de două băi pot avea și astfel de toalete. Acestea sunt tot băi complete, dotate cu toate cele necesare, dar care sunt folosite sporadic, adesea când cea principală este ocupată sau când avem musafiri în vizită. Pentru renovarea acestei încăperi se vor putea utiliza și materiale ceva mai slabe din punct de vedere calitativ, ținând cont că nu vor fi folosite zilnic.

Baie unică

Din păcate, fie că ne convine sau nu, foarte multe locuințe de la noi din țară vin cu o singură baie. Așadar, aceasta trebuie să fie dotată cu toate accesoriile pe care le are și o baie completă, plus eventualele rafturi în care să ținem trusa de machiaj și să fie bine luminată, ținând cont că reprezintă adesea și principala cameră unde doamnele și domnișoarele din casă se vor aranja. Deoarece va fi utilizată intens, este de preferat să folosești materiale durabile, de calitate, atunci când te apuci de renovare.

Gândește-te cine va utiliza baia respectivă

Înainte de a renova o baie mică, este bine să te gândești cine va fi principalul utilizator al încăperii respective. Ai următoarele variante:

Tu, împreună cu persoana iubită

Dacă baia mică pe care o ai se întâmplă să fie și cea principală, atunci o vei utiliza pentru orice. De la aplicarea machiajului, la utilizarea toaletei și a dușului sau depozitarea în cabinete a hârtiei igienici și a prosoapelor. Din această cauză, ar fi bine ca lucrările pe care le execuți să fie unele de calitate, cum de altfel ar trebui să fie și materialele folosite.

Copiii

Adesea se întâmplă ca, în cazul locuințelor dotate cu mai mult de o singură toaletă, să lăsăm baia mică pentru a fi utilizată de copii. Aceste camere vor trebui să facă față multor ani de abuzuri, de aruncături cu jucării, scăpat sau trântit diverse lucruri pe jos, stropit podeaua ori pereții și multe alte poznăi puse la cale de cei mici.

În primul rând, în aceste încăperi, un duș ar fi total inutil, așa că, dacă vrei să montezi și un spațiu unde să se spele copiii, o cadă este esențială. În al doilea rând, podeaua va reprezenta cel mai important element al acestei băi mici. Prichindeii nu vor fi deloc atenți dacă vor uda pe jos sau nu, așa că ar fi bine ca montarea podelei să fie una etanșă, pentru a nu inunda vecinii, iar materialele folosite de calitate, pentru a nu se deforma după doar câteva utilizări.

Pereții ar fi indicat să fie ușor de curățat – nu ai idee de câte ori vor fi plini de ruj sau de fond de ten, ori de acuarele, creioane sau carioci. Va fi nevoie și aici de dulapuri, unde să ții jucărioarele necesare în timpul băilor, pe lângă săpunul și șamponul pentru copii. Ele trebuie să fie unele trainice și să se fixeze foarte bine în perete, pentru a nu se prăbuși în cazul în care prichindelul se trezește să îl escaladeze.

Musafiri care vor sta la tine doar pe timp de zi

O baie mică ce va fi utilizată în timpul petrecerilor ce vor avea loc pe timp de zi la tine acasă, nu va avea nevoie de prea multe lucruri. O chiuvetă, un vas WC și o oglindă, unde să se poată retușa machiajul vor fi suficiente. Vei putea, dacă dorești, să alegi un lavoar cu formă deosebită, care, împreună cu o baterie de calitate, să reprezinte piesa centrală a camerei.

Musafiri ce vor rămâne peste noapte

În cazul unei băi mici ce va fi utilizată de musafirii ce rămân peste noapte la tine acasă, dotările vor putea fi unele simple. O cadă sau cabină de duș vor fi necesare, dar nu vor trebui să fie chiar cele mai scumpe de pe piață. De altfel și corpurile de mobilă și spațiile de depozitare nu prea își vor găsi utilitatea.

Persoane bătrâne sau cu dizabilități

Această clasă specială de utilizatori vor necesita, cel mai probabil, caracteristici modificate pentru a le ajuta condiția în care se află. Spre exemplu, cabine de duș în care să poată intra ar fi perfecte, mâini curente care să ajute la ridicarea de pe vasul WC, lavoare montate la înălțimi mai joase sau podele care să nu alunece sunt doar unele dintre ideile cu care pot fi dotate aceste camere.

Dacă ai o baie mică și te gândești la a o remodela, atunci ar fi bine să urmezi sfaturile întâlnite în acest ghid, înainte de toate. Cu siguranță le vei găsi foarte utile.