Bucătăria este, împreună cu baia, unul din locurile cele mai folosite din casa oricărui om. Așadar, este foarte important să acordăm atenție acestei încăperi, pentru a crea o atmosfera plăcută în care să ne simțim bine.

Sunt mulți factori de luat în considerare atunci când ne gândim la amenajarea unei bucătării moderne în 2019, de la spațiu, poziție, formă, stil până la accesorii, baterii, electrocasnice și gadgeturi.

Robert Nagy, Maganging Partner – KUIBA

Pentru a va ajuta, am luat legătura cu Robert Nagy, managing partner al KUIBA – magazin-concept ce oferă soluții specializate de amenajare a zonelor dedicate servirii mesei, bucătăriei, dar și pentru restul casei.  

Spuneți-ne câteva cuvinte despre dumneavoastră și cum ați ales să faceți antreprenoriat în domeniul design-ului de interior?

Am fost, dintotdeauna, pasionat de tot ceea ce înseamnă tehnologie și am căutat mereu moduri prin care să combin tehnologiile inovatoare cu un design revoluționar. Consider că design-ul și tehnologia sunt într-o strânsă legătură, întrucât cea din urmă are nevoie de aportul design-ului pentru a atrage interesul. Așa se face că, în anul 2013, activam în domeniul comerțului de componente electronice în cadrul unei firme care aparține grupului Morphoza.

În același an, reprezentanții din România ai renumitului brand german de electrocasnice, Miele, au decis să deschidă un showroom exclusiv în Cluj-Napoca, iar, având experiența de colaborare cu Morphoza, ne-au considerat pe noi cei mai potriviți pentru implementarea acestui proiect. Am avut șansa să preiau eu acest segment iar, odată cu această oportunitate, am descoperit, în electrocasnicele Miele, un echilibru perfect între tehnologii inovatoare și design echilibrat, mai mult decât oricând până atunci.

Cum a luat naștere KUIBA și care este misiunea acesteia?

Începând cu 2015, datorită succesului cu electrocasnicele Miele, am decis să extindem domeniul de activitate al firmei și să le oferim clienților noștri soluții complete pentru amenajarea, utilarea și decorarea bucătăriilor și a zonelor de servire a mesei. Astfel, am adăugat în portofoliul nostru brand-uri renumite în domeniul mobilierului de bucătărie și a articolelor de veselă & deco, pe care le-am unit sub o mare umbrelă, care azi este KUIBA.

Cu o selecție de brand-uri recunoscute la nivel internațional pentru calitatea produselor lor, misiunea noastră este aceea de crește constant, de a depăși piața și de a oferi soluții de amenajare și dotare a bucătăriei cu un design inovator și funcțional, care răspund și celor mai înalte standarde estetice și de calitate.

Care considerați că sunt cele mai importante lucruri de luat în considerare când vorbim despre amenajarea unei bucătării?

La KUIBA, fiecare proiect de amenajare începe și se termină cu clientul. Considerăm că o amenajare reușită este cea care reușește să reflecte îndeaproape personalitatea, ideile, aspirațiile și viziunea acestuia. Astfel, într-o primă etapă, încercăm să identificăm tipologia, nevoile și așteptările clientului. Acest prim pas este esențial pentru a putea defini o direcție a design-ului cât mai apropiată de dorințele beneficiarului final.

Pentru noi, bucătăria ideală înseamnă o armonie între funcționalitate și design și urmărim constant crearea unui flux eficient, a unei comunicări perfecte între zonele de depozitare, cele de pregătire și cele de servire a mesei, toate într-o manieră care să se încadreze în standardele estetice pe care le agreăm încă de la începutul proiectului cu clientul.

De asemenea, un aspect foarte important în proiectarea unei bucătării îl reprezintă selecția de gadget-uri, accesorii, electrocasnice și obiecte sanitare – elemente care pot să modifice semnificativ design-ul/ aspectul întregii compoziții.

Ultimul capitol pe care îl parcurgem împreună cu clientul, după alegerea compoziției dorite, constă în alegerea culorilor/ a finisajelor și a materialelor.

Se zice că, într-un proiect de bucătărie, 50% din reușită o reprezintă calitatea mobilierului, a materialelor și 50% calitatea montajului. Acest lucru ne este confirmat de fiecare proiect pe care îl implementăm, de aceea l-am clasa printre cele mai importante aspecte de luat în considerare în amenajarea unei bucătării.

Ce părere aveți despre conceptul open-kitchen versus bucătăria tradițională, închisă?

Am avut proiecte dragi de amenajare atât a bucătăriilor tradiționale, cât și a celor deschise, însă, din experiență, le recomand pe cele din urmă. În ziua de azi, gătitul nu mai este văzut strict ca o muncă casnică, ci este perceput ca o experiență care ne apropie, ne deconectează de stresul acumulat în decursul zilei și ne aduce împreună cu cei dragi. Din acest motiv, consider că o bucătărie deschisă este cea mai potrivită pentru nevoile generației actuale.

Care sunt criteriile pe baza cărora trebuie alese chiuvetele, bateriile și electrocasnicele într-o bucătărie?

În situația în care clientul are deja bucătăria, analizăm dimensiunea golurilor și a corpurilor existente și încercăm să îi oferim materialele și compartimentarea cea mai potrivită.

Chiuvetele pot fi din granit, inox sau chiar porțelan, iar alegerea celei mai potrivite ține atât de preferințele clientului, cât și de design-ul general al bucătăriei.

Bateriile le alegem în funcție de chiuveta aleasă, în funcție de nevoile clientului (spre exemplu, clienții pot opta pentru baterii cu funcția de duș) și în funcție de poziționare: dacă există sau nu fereastră în spatele bateriei este, spre exemplu, un aspect foarte important de luat în considerare.

La fel se întâmplă și în procesul de selecție a electrocasnicelor. Părerea clientului este punctul de reper în funcție de care ne orientăm. În ceea ce privește design-ul mobilierului de bucătărie, dacă stilul abordat este unul industrial, ne orientăm spre aparate de sine stătătoare, iar dacă este minimalist sau tradițional/clasic, optăm în a le prezenta clienților varianta electrocasnicelor complet încorporabile.

Majoritatea brand-urilor de electrocasnice satisfac, din punctul de vedere al funcțiilor, diferite segmente de clienți: persoanele cu vârste peste 50 de ani preferă, de obicei, aparatele cu comenzi tradiționale și cu funcții de bază bine definite, în schimb persoanele tinere sau de vârstă medie optează adeseori pentru aparate cu interfață digitală, cu funcții inteligente, cum ar fi cuptorul Miele care poate fi controlat prin intermediul asistentului virtual Alexa, cafetiera care prepară singură cafeaua printr-o simplă comandă de pe smartphone și multe altele.

În final, facem alegerile în funcție de nevoile clienților, iar cel mai important lucru este să înțelegem și să identificăm corect acele nevoi și să găsim cele mai eficiente, funcționale și estetice soluții, pentru ca fiecare amenajare să fie la standardele asumate.