De câteva luni bune te tot gândești cum să îți renovezi casa. Ai deja proiectul în cap, știi cum va arăta fiecare cameră în parte, bugetul este setat, atât pentru costul materialelor, cât și pentru manoperă. Parte din mobilier a fost comandat și tot ce îți mai rămâne de făcut este să te gândești cum să amenajezi baia. Ai lăsat acest aspect pe ultimul loc, pentru ori de câte ori începeai să îți desenezi un plan de atac mental, simțeai că începi să te enervezi. De ce? Din cauza spațiului mic pe care îl ai la dispoziție, desigur.

Mare parte a apartamentelor, atât a celor construite înainte de revoluție, cât și a variantelor moderne, cu toate că pot veni cu camere spațioase și suficienți metri pătrați încât să te organizezi exact așa cum vrei, dispun de băi mici și înguste. Adesea, accentul este pus strict pe utilitatea acestora și mai puțin spre deloc pe design-ul lor.

Desigur că tu urmărind bloguri de pe site-uri dedicate amenajărilor interioare visezi o baie cu cadă pe colț, poate una care să vină și cu funcția de hidromasaj, însă tocmai din cauza faptului că indiferent cum ai calcula, nu găsești suficient spațiu, te și ia durerea de cap și te enervezi atunci când începi să pui toate ideile pe hârtie.

În acest articol îți vor fi prezentate câteva sfaturi care te vor ajuta în amenajarea perfectă a unei băi de dimensiuni mici, așa că citește în continuare.

Lucruri de reținut când ai o baie de mici dimensiuni

Înainte de a ne apuca să îți dăm direct sfaturi și idei de amenajare, haide să discutăm despre câteva aspecte de care ar fi bine să ții cont. În primul rând, vor fi prezentate câteva restricții, deoarece fără ele, spațiul și așa mic va părea neîncăpător. Astfel, uită de ideea unor căzi mari, înalte și late sau a unora stil jacuzzi, pentru că acestea vor ocupa mai mult de jumătate din baie. Totodată, ar fi bine să nu alegi corpuri masive de mobilier sau accesorii mari, care și ele vor da impresia de îngustare a spațiului.

În schimb ideal ar fi să mergi pe mâna unei cabine de duș, amplasate într-un colț, sau a unei căzi mici, în prezent existând pe piață o mulțime de astfel de variante. Totodată, poți opta pentru chiuvete cu picior, sau mai bine, cu prindere de perete, pentru a putea utiliza spațiul de dedesubt; gresia și faianța ar fi bine să fie de dimensiuni mici, pentru că plăcile mari dau și ele impresia că nu ai suficient spațiu și multe altele, ce vor fi prezentate în continuare în acest articol.

Ce trebuie să ții cont este că atunci când te gândești la a reamenaja o baie mică, trebuie să privești tot proiectul ca pe un joc strategic, cum ar fi de exemplu Candy Crush. Diferența este că în loc de a înlocui piesele între ele astfel încât acestea să dispară, aici te vei vedea în situația în care va trebui să combini elemente între ele, care să creeze o stare de confort și care să nu dea senzația de prea-plin, ce poate duce la o stare de claustrofobie.

Așadar, în cele ce urmează îți vom oferi câteva sfaturi în legătură cu alegerea componentelor unei băi.

Alegerea gresiei și a faianței

Așa cum probabil deja știi, gresia este cel mai bine să fie ceva mai închisă la culoare, în comparație cu faianța. Această combinație dă impresia de lărgire și este ideală pentru o baie mică. Mergi pe mâna unor plăci de mici dimensiuni, pentru că dacă montezi unele mari într-o baie mică, creierul o va percepe ca fiind mai îngustă decât este în realitate.

Poți alege variante minimaliste moderne, cum ar fi combinațiile negru – alb, care se potrivesc de minune. Totodată, alegerea unei faianțe cu nuanțe în degrade, cu tonuri mai puternice spre partea inferioară și ceva mai deschise către zona de sus vor da, la rândul lor, impresia de lărgire a spațiului.

De ce ar mai trebui să ții cont este că chiar dacă îți plac anumite culori ceva mai puternice, cum ar fi portocaliu, roșu sau mov, acestea ar fi bine să nu se regăsească în gresia și faianța dintr-o baie mică, pentru că vor da impresia că spațiul este insuficient.

Alegerea căzii sau a cabinei de duș

Al doilea cel mai important pas în amenajarea unei băi mici este alegerea unei căzi de baie sau a unei cabine de duș, care să se potrivească cu spațiul pe care îl ai la dispoziție. Citind ceea ce a fost scris mai sus, sperăm că ai uitat deja de ideea unei căzi mari, lungi și late, pentru că aceasta ar ocupa toată baia. Așadar, ce poți alege în schimb?

Cea mai bună variantă ar fi o cabină de duș, de preferat cu uși glisante. Acestea vor economisi spațiul necesar în mod normal deschiderii ușilor, indiferent dacă direcția de mișcare a acestora este spre interior sau spre exterior, fiind astfel ideale pentru o baie mică.

În același timp, dacă din când în când îți place să te relaxezi stând în apă caldă, poți opta pentru o variantă de cadă de mici dimensiuni, prevăzută cu paravan. Acesta ar fi de preferat să nu fie unul complet opac, pentru a nu avea senzația de claustrofobie atunci când intri să te speli.

Ca materiale, ar fi bine să mergi pe variante bune, de calitate, care chiar dacă sunt ceva mai scumpe, până la urmă le pui o dată și te aștepți să țină măcar 10 – 15 ani, până la următoarea renovare, și nu să te vezi nevoit să le schimbi în doi ani, nu?

Pentru a utiliza la maximum spațiul disponibil atunci când ai o baie mică, îți mai dăm un mic sfat suplimentar: dacă te hotărăști să montezi o cadă, fii sigur că folosești și pereții din jurul acesteia pentru a depozita obiecte, sau pentru a monta anumite rafturi pe care să poți așeza gelul de duș, șamponul etc.

Alegere vasului WC

Pentru o baie mică ar fi ideal să alegi un vas WC suspendat, pentru că locul ocupat în mod normal de piciorul acestuia va rămâne liber, astfel că spațiul va părea ceva mai puțin încărcat. Cu toate acestea, trebuie să ai grijă cine îl folosește, pe el nefiind indicat să se așeze persoane ce cântăresc mai mult de 120 kg.

Ca material, bineînțeles că este de preferat să alegi porțelanul, care chiar dacă are un cost de achiziție ceva mai mare, este rezistent și se curăță foarte repede.

Alegerea lavoarului

Lavoarul într-o baie mică trebuie ales foarte atent. Optarea pentru o variantă de lavoar dublu, oricât de frumoasă și de practică ar fi aceasta, nu este indicată, pentru că îți va ocupa foarte mult spațiu. Ideală ar fi o chiuvetă nu foarte mare, care să fie prinsă în perete, spațiul de sub ea rămânând liber. Acolo s-ar potrivi de minune un cabinet sau un dulăpior în care să poți depozita diverse articole.

La fel ca și în cazul vasului WC, ar fi de preferat ca lavoarul să fie fabricat tot din porțelan.

Alegerea oglinzilor și a mobilierului

Rolul oglinzilor este foarte important, indiferent dacă ai o baie mică sau mare. Acestea ajută la reflectarea luminii, oferind senzația de mărire a spațiului. În general, acolo unde nu dispui de suficienți metri pătrați, o singură oglindă ar fi de ajuns, cu toate că dacă vrei, cu siguranță vei mai putea monta încă una, care își va găsi utilitatea.

Dacă despre dulapul de sub chiuvetă deja am discutat, mai rămâne doar să atașezi câteva piese de mobilier de preferat suspendate. Poți merge chiar pe ideea unor rafturi pliabile, care atunci când nu sunt utilizate să fie strânse, ocupând ceva mai puțin loc. Pentru poziționarea lor, poți folosi inclusiv spațiul situat deasupra toaletei, care în general este pierdut, cum de altfel se întâmplă și cu cel care este mai sus de oglindă.

Concluzionând, chiar dacă la o primă vedere îți poate părea o foarte mare bătaie de cap și cu siguranță vei avea multe de calculat pentru a găsi echilibrul perfect astfel încât să îți încapă toate cele necesare într-o baie mică, dar nici să nu pară spațiul foarte încărcat, nu renunța! Folosind ghidul acesta, vei știi exact ce să urmărești în alegerea tuturor componentelor, pentru ca în final să ai parte de baia mult visată, chiar dacă nu dispui de 30 de metri pătrați, așa cum ți-ai fi dorit.