Când ne gândim la conceptul de „zen”, automat visăm la un mediu calm, meditativ, armonios, care ne permite liniștirea minților și rejuvenarea corpurilor. Baia ar putea reprezenta locul perfect pentru un decor inspirat din ideologia zen, în special dacă îți place ca din când în când să faci o baie lungă și fierbinte.

Se poate ca fix din această cauză, modelele de băi zen să fie foarte populare și la tot mai mare căutare în ziua de astăzi. Atunci când îți plac atmosfera liniștită, culorile inspirate de natură și simplitatea, în mod cert te poți numi și tu un fan al acestui stil japonez frumos, primitor și, cu siguranță, relaxant.

Dar de ce ai, mai exact, nevoie, pentru a putea spune că ai amenajat o baie zen? În acest articol vei găsi câteva criterii după care te vei putea ghida.

1. Invită natura înăuntru

Adăugarea unei ferestre în timpul renovării băii reprezintă o modalitate excelentă prin care vei putea invita un pic de natură în interiorul acestei camere. Designerii sugerează montarea acestei ferestre lângă un loc unde vei petrece ceva mai mult timp, cum ar fi în dreptul căzii, al cabinei de duș sau al toaletei. O baie dotată cu o astfel de caracteristică nu doar că va fi mult mai luminoasă, dar această lumină va fi una naturală, știindu-se beneficiile pe care soarele le are în ceea ce privește echilibrarea psihicului nostru.

2. Lasă spațiul cât mai deschis

Fluiditatea și liniile curate, drepte, fac ca baia să pară și să se simtă mai mare și, în plus, creează un efect zen, valorificând la maximum funcționalitatea încăperii. Despărțitoarele sau ecranele shoji ar putea reprezenta alegeri excelente, prin intermediul cărora să se ofere ceva mai multă intimitate dacă este cazul, permițându-ți în același timp să te bucuri și de un spațiu deschis, atunci când dorești.

3. Joacă-te cu culorile naturale

Culorile neutre și cele inspirate din natură sunt cele mai bune atunci când vrei să ai o baie zen. În plus, este foarte important să creezi un echilibru între utilizarea luminii și a culorilor închise. Accentele întunecate sau rafturile atârnate ajută la crearea unui astfel de echilibru, când ai pereții și restul încăperii albe.

Băile monocrome, în special cele vopsite în culori deschise, vor avea tendința de a ne deprima sau ne vor face să simțim o presiune mentală, cel mai probabil din cauza asemănării încăperilor respective cu un salon de spital. Așa că joacă-te, pe cât posibil, cu culorile.

4. Utilizează accesorii de lemn

Una dintre principalele teme atunci când dorești să ai o baie zen este reprezentată de incorporarea naturii în design-ul încăperii, ori de câte ori lucrul acesta este posibil. O cale să faci acest lucru ar fi să adaugi accente lemnoase toaletei tale. Fie că vorbim despre un cabinet atârnat sau despre oricare alt spațiu de depozitare, blatul pe care stă chiuveta sau chiar podeaua, lemnul va ajuta la crearea unei atmosfere liniștitoare.

Vei putea adăuga chiar și un cuier din lemn sau, de ce nu, suportul pentru periuță de dinți și rama oglinzii fabricate din acest material natural.

5. Alege corpuri luminoase plutitoare

Corpurile luminoase plutitoare ajută la crearea unui stil arhitectural minimalist, care să ocupe cât mai puțin spațiu cu putință și să reducă din aglomerarea prezentă în atât de multe toalete. Gata cu spațiul utilizat necorespunzător, cu băile mici și în care nu ai loc să te miști deloc. Folosindu-te cum trebui de spațiul pe care îl ai la dispoziție, vei reuși să ai o baie zen.

6. Caută caracteristici unice

Reînnoirea chiuvetei din toaletă și alegerea unui model de lavoar modern reprezintă o modalitate relativ ușoară și la îndemână prin care poți da acestei camere aspectul unui refugiu spa sau al unei băi zen. Un bazin rotund, pătrat, rectangular oferă un look unic încăperi și aduc un nou aer întregii toalete. O transformă, practic, făcând-o ca dintr-una banală să pară foarte fresh și unică.

7. Mergi pe piatră naturală

Piatra naturală este o altă metodă prin care poți aduce sentimentul de natură înăuntrul încăperii. Desigur că această variantă nu este pentru toate buzunarele, atât costul materialelor, cât și cel al montajului fiind adesea mult mai mare decât în cazul gresiei și al faianței simple. Dar chiar dacă nu dispui de fondurile necesare pentru a decora pereții sau podeaua cu totul în piatră naturală, asta nu înseamnă că nu vei putea să adaugi câteva linii de calcar sau andezit în cameră, oferind aspectul unei băi zen.

8. Instalează o cadă freestanding

Desigur, va trebui să ai o baie suficient de mare, pentru a putea încadra o cadă freestanding în design-ul ei. Însă efectul pe care îl va oferi va fi unul extraordinar și cu siguranță vei avea o baie zen, admirată de către toți invitații. Va fi o plăcere să te îmbăiezi într-o astfel de cadă. Vei simți de parcă ai un salon spa la tine acasă. Grijile vor dispărea ca prin minune, iar în câteva zeci de minute te vei simți ca un alt om, pregătit pentru orice încercare urmează să o mai întâlnești.

9. Adaugă verdeață

Cum altfel să te simți mai aproape de natură, dacă nu introducând în spațiul tău preferat de relaxare câteva ghivece cu flori. În felul acesta, te vei putea bucura de o baie zen, fără să fii nevoit să cheltui o avere pe renovări scumpe și de durată. Simpla introducere a plantelor în încăpere va schimba cu totul atmosfera din interiorul toaletei și te vei simți mereu mai relaxat și liniștit.

10. Creează ploaie

Este o caracteristică foarte zen să faci din apă principalul punct de atracție al băii. Capetele de duș care disipă apa, astfel încât să pară că plouă din tavan, încep să devină foarte populare și sunt la tot mai mare căutare, în ultima vreme. Ele ajută la crearea unui mediu foarte relaxant, liniștitor, în care îți poți pune toate gândurile în ordine. Totodată, poți completa dușurile sau căzile cu panouri care imită ploaia, pentru un plus de efect în renovarea acestei băi zen.

Sperăm ca aceste 10 sfaturi să îți fie de un real folos în renovarea băii și crearea unei încăperi zen, care să îți ofere liniște, relaxare și siguranță.