Indiferent dacă îți înlocuiești un set demodat de gresie și faianță, ori dacă pur și simplu renovezi întreaga casă și te-ai gândit să-i oferi și băii un nou look, reamenajarea acestei camere se poate dovedi a fi una destul de costisitoare și care să îți mănânce o mulțime de timp. Tocmai de aceea, în mod cert îți dorești să iasă totul perfect din prima, pentru a nu fi nevoit să revii și să refaci de la început lucrurile care nu au ieșit chiar pe gustul tău.

Fix în acest scop a fost gândit și articolul de față – pentru a-ți prezenta unele dintre cele mai întâlnite greșeli pe care mare parte a celor ce se apucă de renovat le fac, astfel încât să îți ofere ție posibilitatea de a le evita, pe cât posibil. Așadar, înainte de a lua barosul și de a te apuca să dărâmi pereți după care se poate ca ulterior să plângi, citește până la capăt ceea ce este scris aici.

Așadar, să începem prezentarea celor mai des întâlnite greșeli în renovarea unei băi.

Planuri financiare nerealistice

Este clar faptul că absolut toți ne-am dori ca baia de vis să vină cu materiale de cea mai bună calitate, care să se potrivească perfect unele cu altele și cu ajutorul cărora să creăm o armonie întregii camere. Cu toate acestea, nu te minți în privința bugetului. Nu pretinde că vei face o renovare de 10,000 lei, când tu de fapt ai puși deoparte doar 6,000. În caz contrar, va trebui să faci anumite ajustări din mers, care cel mai probabil vor afecta vizibil produsul finit, într-un sens negativ, firește.

⇒ Sugestia noastră ar fi să scrii pe o foaie de hârtie suma de bani pe care dorești să o cheltui maxim, desigur după ce ți-ai analizat atent situația financiară și balanța contului bancar. Încearcă această valoare să fie una cât mai realistă și simplu de atins.

Focusarea pe un anumit preț

Că tot am ajuns la partea financiară, trebuie să vorbim despre o altă abordare ce adesea va aduce rezultate nefericite, și anume axarea pe un anumit preț. Desigur, setarea unui buget inițial este esențială, așa cum a fost specificat și mai devreme. Însă există o practică foarte des întâlnită în rândul celor ce-și renovează băile, care duce la o percepție greșită a întregii lucrări, crescând astfel șansele de a face greșeli.

Este vorba despre axarea pe anumite prețuri individuale. Spre exemplu: obsesia asupra prețului pe metru pătrat al gresie ori a faianței, în loc să ne intereseze materialul din care acestea sunt fabricate sau designul cu care vin. Orientându-ne doar după preț, vom ajunge să alegem dintr-un număr extrem de limitat de variante și se poate ca în final să fim nemulțumiți de întreaga lucrare.

Ceea ce ar fi ideal să faci este să creezi o estimare generală a renovării, pe dimensiunile băii pe care o ai. Pe baza acestei estimări, alege produsele care îți plac și care crezi tu că s-ar încadra în buget, fără să pui accent neapărat pe cost per metru pătrat sau alte lucruri de genul acesta. Vei fi surprins să descoperi la final că totalitatea costurilor nu vor depăși cu mult valoarea estimată, dacă ai făcut-o cât mai realist posibil. Iar cu puține ajustări (alegerea unei gresii similare, dar cu un preț puțin mai mic, ori a unui vas WC mai ieftin) vei ajunge la suma stabilită inițial.

În felul acesta, te vei putea limita în bugetul setat, dar respectându-ți exigențele în privința calității materialelor folosite și a design-ului preferat. Cu siguranță va necesita să depui ceva mai mult efort și ore de gândire și planificare, dar vei avea certitudinea unei lucrări satisfăcătoare.

⇒ Ca un sfat suplimentar, vino cu cel puțin două planuri diferite, pentru ca în cazul în care meșterii decid că unul dintre ele, dintr-un motiv sau altul, nu este ok de pus în aplicare, să ai cel puțin o variantă alternativă la care să apelezi.

Să nu ai o idee clară cu privire la nevoi și spațiu

Pe cât de ciudat ar suna, aceasta este una dintre cel mai des întâlnite greșeli cu care echipele de muncitori au de-a face atunci când se apucă de renovarea unei băi. Cu toate că mare parte a persoanelor visează să aibă o baie asemănătoare unui SPA, ele nu iau în considerare faptul că, una peste alta, utilitatea ei zilnică este cea mai importantă și ar trebui să fie principalul criteriu care să ghideze remodelarea acestei camere.

Fă-ți o listă în care să definești exact obiectele și lucrurile pe care dorești să le conțină baia ta după renovare și clasifică-le în funcție de prioritatea lor. Spre exemplu, un vas WC este un must-have și trebuie scris printre primele în clasament, în vreme ce fără un bideu mai poți trăi, așa că va ocupa o poziție ceva mai inferioară în același tabel. La finalul zilei, vei fi surprins să descoperi de cât de puține lucruri ai într-adevăr nevoie și de câte te poți lipsi.

Spre exemplu, dacă una dintre prioritățile tale este să ai o baie cu cât mai multă lumină naturală, atunci cabinetele și spațiile de depozitare montate pe pereți se poate să încurce. Deci folosește acest exercițiu pentru a lua în calcul absolut totul înainte de a te apuca să cumperi obiectele de pe listă.

Pe de altă parte, dacă plănuiești să îți montezi tot o cadă stil alcov în locul celei vechi, atunci nu are absolut nici un rost să demolezi pereții vechii căzi, existând cu siguranță pe piață modele noi care să se potrivească perfect în dimensiunile respective. De cele mai multe ori este mult mai simplu de spart un perete decât este să îl rezidești.

Distribuția și aranjarea incorectă a obiectelor

Aranjarea obiectelor în interiorul unei băi se bazează pe lista de articole pe care urmează să le cumperi, după ce urmezi pasul de mai sus ce se bazează pe prioritizarea lor. Cum fiecare baie este unică în ceea ce privește design-ul și aranjamentul obiectelor în interiorul ei, aceste aspecte vor trebui gândite încă din faza de planificare, cu lista de articole în față, având grijă să nu omiți vreunul dintre punctele esențiale.

Cu toate că la o primă vedere ar putea părea o treabă extrem de simplă, află că arhitecții cel mai adesea se chinuie destul de mult în a plasa articolele în totalitatea lor în interiorul băii, în special atunci când nu dispun de mulți metri pătrați.

Vei avea nevoie de destul de multe ore să verifici dimensiunile fiecărui obiect în parte și să îți imaginezi cam cum și unde ar veni, dându-ți seama în același timp și dacă poate fi sau nu utilizat corespunzător dacă este plasat într-o anumită poziție sau alta. Spre exemplu, degeaba alegi o cabină de duș ceva mai mare, dacă nu ai cum să intri în ea din cauza bideului și așa mai departe.

Prioritizarea anumitor trenduri și nu a nevoilor practice

Să ne facem înțeleși – nu este nimic rău în a urma trendurile în ceea ce privește renovarea unei băi. Chiar dimpotrivă, unele dintre ele sunt excelente și pot fi aplicate și în cazul tău. Însă atunci când optezi să îți renovezi baia doar din punct de vedere estetic, pentru că ai văzut pe un anumit site că respectiva combinație se potrivea de minune, amintește-ți că modelele acelea cel mai probabil nu sunt utilizate nici măcar o dată, în vreme ce tu vei intra de mai multe ori pe zi în camera cu pricina. Arta murală, spre exemplu, poate fi o sursă de inspirație pentru unii, dar de totală inhibare pentru alte persoane, așa că alege cu grijă viitorul design.

Totodată, înainte de a te apuca să remodelezi, gândește-te dacă ai intenția de a sta o perioadă lungă de timp în casa respectivă sau dacă după doar câțiva ani plănuiești să o vinzi. Imaginează-ți cum trendul în care decizi să renovezi baia ar afecta prețul final și dacă nu cumva ar scădea valoarea peste, să zicem, cinci ani, când gusturile și tonurile se vor schimba.

Nealegerea materialelor corespunzătoare fiecărei zone în parte

Baia trebuie privită ca o încăpere unică în casă. În interiorul ei va fi cel mai adesea foarte mare umiditate, folosindu-se totodată substanțe de curățat destul de puternice pe suprafața materialelor cu care pereții ei sunt căptușiți. Asta înseamnă că nu toate materialele vor fi ideale de montat în această cameră.

Chiar dacă o rocă naturală în dreptul căzii ar da incredibil de bine, ia în calcul permeabilitatea și porozitatea pietrei respective și faptul că, cu cât acestea au valori mai mari, cu atât va trebui să fii atent ca stratul protector de la suprafață să fie cât mai des aplicat, pentru a le proteja. În același timp, cu toate că poate ai văzut în toaletele restaurantelor de lux anumite tipuri de tapet care se potrivesc perfect în baie, gândește-te că acolo nu se face duș, iar umiditatea nu este nici pe departe la fel de mare cum va fi în cazul casei tale.

Din fericire, în ziua de astăzi vei putea alege dintr-o mare varietate de gresii și faianțe, astfel încât cu siguranță rezultatul final va fi unul satisfăcător și în conformitate cu exigențele tale. Încearcă să afli mai multe în legătură cu longevitatea materialelor și cu modul lor de întreținere, pentru a fi sigur că alegi produsul ideal.

Lăsarea unui spațiu insuficient pentru a putea accesa dușul

Cu toate că poate părea destul de greu de crezut, dar și aceasta este una dintre cele mai des întâlnite erori pe care designerii începători o fac. Iar ea se datorează simplului fapt că planificarea generală nu a fost una bună. Este drept că în anumite băi, spațiul disponibil este foarte mic și oferă variante extrem de limitate, dar chiar și așa, cu multitudinea de variante din care poți alege, va fi imposibil să nu găsești o cabină de duș de dimensiuni reduse, în care accesul să fie unul facil.

Nu te vei ierta niciodată dacă mergi pe mâna unui model neadecvat spațiului de care dispui și în care va trebui să te chinui să te strecori cel puțin o dată pe zi. Gândește-te că acea strecurare va face parte din rutina zilnică preț de mulți ani de acum încolo, iar ceea ce începe ca un mic disconfort va ajunge ca în timp să îți pară o imensă greșeală.

Lăsarea unui spațiu insuficient între bideu și vasul WC

De asemenea, la fel ca mai sus, și această eroare de proiectare este destul de des întâlnită. De multe ori se întâmplă să ne dorim montarea celor două obiecte sanitare, cu toate că nu dispunem de suficient de mult spațiu, care să le acomodeze pe amândouă. Însă nu doar atunci. Există și multe situații în care persoanele chiar dacă aveau suficient de mulți metri pătrați la dispoziție, din neatenție sau neluând toate dimensiunile în calcul, au montat vasele prea apropiate, astfel că se simțeau înghesuiți când foloseau oricare dintre ele.

⇒ Ca un sfat, în jurul unui bideu trebuie lăsat același spațiu pe care l-ai avea și în jurul unui vas WC. Pentru o mai bună viziune a perimetrului, trasează pe jos cu o cretă sau cu bandă adezivă unde ar veni obiectele respective și asigură-te că vei avea loc suficient pentru a le utiliza. Conform unor studii realizate de o instituție americană din domeniul arhitecturii, distanța ideală între aceste două articole, ori dintre bideu și pereții laterali ai camerei ar fi de 45 – 50 cm, măsurând din centrul vasului.

Neluarea în considerare a luminii

Lumina din interiorul unei băi este o problemă complexă. În general tindem să o lăsăm spre finalul proiectului și adesea spunem ”Merge și așa”, când de fapt, ca în cazul bucătăriei, datorită acțiunilor întreprinse în aceste camere, vei avea nevoie de o lumină bună și puternică. Cel mai adesea nici nu contează dacă fardurile sunt unele de cea mai bună calitate; dacă nu ai o lumină bună, care să vină dintr-un unghi optim, atunci când te machezi, rezultatul final nu va fi unul dorit.

Dacă te decizi să montezi becul deasupra oglinzii, cum se întâmplă în cele mai multe cazuri, vei avea umbre pe față. Lumina ce se găsește în dreptul chiuvetei, de asemenea va da anumite umbre ce te vor induce în eroare. Așadar, va trebui să gândești puțin mai mult problema și ar fi ideal să o faci încă din start, pentru a știi cum să aranjezi toate obiectele.

Cu atât mai mult, vei avea nevoie de o sistem de iluminare puternic atunci când baia ta nu dispune de nicio sursă de lumină naturală.

Ignorarea ventilației

Tot o parte a renovării care în general este lăsată pe ultima sută de metri sau la care unii dintre cei ce se apucă de treabă nici nu se gândesc este ventilația. Din păcate, acest aspect este unul ignorat de către mulți, chiar și arhitecți sau designeri interiori, cu toate că problemele cauzate de o aerisire slabă vor avea efecte negative asupra băii, vizibile după un timp nu foarte lung de utilizare.

Bineînțeles că ideal ar fi ca băile să beneficieze de ventilație naturală, care ajută la reducerea umidității din cameră și la uscarea pereților. Cu toate acestea, există multe locuințe care nu au fost prevăzute cu un geam, așadar o ventilație artificială este un must-have. Fără un sistem de aerisire performant, din cauza umidității acumulate, culorile gresiei și a faianței se vor degrada, lemnul se va umfla, iar igrasia ți-ar putea da mari bătăi de cap.

⇒ Sfat util: nu uita să aspiri din când în când ventilatorul. Totodată, pentru a vedea dacă acesta mai trage suficient de bine aerul din cameră, pornește-l și pune o bucată de hârtie în dreptul său. Dacă ea rămâne lipită de grila de protecție, înseamnă că aerisirea funcționează corespunzător, iar dacă nu trebuie curățată mai atent sau poate chiar înlocuit ventilatorul ori motorul acestuia.

Lipsa spațiului de depozitare suficient

Există o mantră după care mare parte a populației se ghidează atunci când vine vorba despre baie și bucătărie, iar aceasta zice că ”Nu există niciodată așa ceva ca prea mult spațiu de depozitare”. Prima întrebare pe care trebuie să ți-o pui este ”Cât de ordonat sunt, pe o scală de la 1 la 10?”, iar dacă răspunsul tău nu este 11, atunci este clar – trebuie să alegi soluții inteligente de depozitare.

Lăsând gluma la o parte, foarte important este să iei în calcul numărul persoanelor care vor utiliza baia respectivă în mod regulat. De un anumit spațiu va avea nevoie un bărbat care locuiește singur și de cu totul altul o baie ce este folosită de un cuplu, doi copii și un mic Pechinez. Ca o pildă, în general oamenilor normali nu le va plăcea să împartă cu alții mâncarea, articolele de igienă proprie și spațiile de depozitare.

Iar din păcate, dacă nu ții cont de acest aspect încă de la început, te vei vedea nevoit să apelezi ulterior la magazine specializate în soluții de depozitare care doar îți vor aglomera baia și vor strica întregul design gândit de tine.

⇒ Ca sfat:

  • Încearcă să faci o listă (revenim la făcut liste, dar sunt într-adevăr utile) cu toate articolele pe care va trebui să le depozitezi în rafturile din baie – șampon, gel de duș, articole de curățat gresia și faianța, detergent, soluții dezinfectante, prosoape și așa mai departe;
  • Ai copii? Atunci se poate să mai ai nevoie de o baie. Dacă nu, gândește-te că o fată adolescentă va avea nevoie și ea de spațiu pentru produsele proprii și ia și asta în calcul. Vor putea rafturile alese de tine să acomodeze machiazele ei sau vei avea nevoie de un nou dulap de baie?;
  • Odată ce ai notat totul pe o foaie, fă o estimare a spațiului ocupat de acele articole și găsește o soluție care să le poată acomoda pe toate.

Trecerea cu vederea a micilor greșeli

Există o vorbă românească ce spune ”Greșeala este omenească și numai cine nu muncește nu greșește”. Odată cu avansarea renovării se poate să observi anumite aspecte care nu îți plan în mod deosebit: ori că meșterii au pus o bucată de gresie mai sus față de alta, ori că nu au aliniat foarte bine și corect tiparul pe care tu l-ai ales și multe alte asemenea situații, care pe moment se poate să te facă să zici ”Eh, e o problemă minoră, sunt convins că mă voi obișnui cu ea”.

Ei bine, află că în timp acea micuță problemă se va transforma și va căpăta proporții monstruoase, dacă o lași nerezolvată atunci când este timpul ei. Vei ajunge să te uiți numai la imperfecțiunea băii și să te urăști pentru faptul că nu le-ai atras atenția montatorilor la momentul respectiv, iar ei să remedieze situația atunci când se putea.

Pierderea interesului spre finalul lucrării

De foarte multe ori se întâmplă ca oamenii să fie extrem de entuziasmați la începutul lucrării, iar această stare de bine să se diminueze pe măsură ce treaba avansează. Problema intervine atunci când ei devin nerăbdători să vadă produsul final și când încep să grăbească echipa de muncitori, aceștia din urmă devenind și ei, la rândul lor, nemulțumiți.

Și ghici cine are de suferit apoi? Firește că tot clientul, pentru că ”Graba strică treaba”, cum se spune la noi în popor, iar o mică greșeală făcută de constructori poate însemna o viață de regrete, dacă ea nu este reparată la timp.

Alegerea greșită a personalului

Există persoane care cel mai adesea, după ce au văzut o dată sau de două ori cum se renovează o baie, se gândesc să își cumpere ei înșiși ustensilele necesare și să se apuce să lucreze pe cont propriu, remodelându-și singuri apartamentul. Nu spunem că este un lucru rău, însă dacă nu ai cât de cât experiență în acest domeniu, ori dacă nu posezi un talent necunoscut în operațiuni de genul Do It Yourself, atunci nu te încurajăm să te ocupi personal de renovarea băii.

Cel mai adesea nu vei face altceva decât să pierzi o mulțime de timp, să te enervezi, să pierzi dorința de a mai remodela orice altă cameră din casă și să cheltuiești o mulțime de bani pe material pe care apoi îl vei arunca.

Totodată, și optarea pentru o echipă de muncitori despre care nu știi prea multe lucruri sau care lucrează la negru nu este o soluție. Da, se poate să îți facă o ofertă ceva mai avantajoasă financiar în comparație cu un constructor profesionist, însă nu vei beneficia de garanție pe lucrare, plus că nu ai cum să știi cât de bine lucrează. Ca să nu mai vorbim de cazurile nefericite, deloc rare, când vin, iau avansul, iar apoi a doua zi nu mai știi de unde să îi iei sau cum să dai de ei.

Neîncrederea în personal

Ultima greșeală pe care o vom aminti, dar una la fel de importantă ca toate cele prezentate mai devreme, este neîncrederea în personalul cu care lucrezi. Iar aici ne referim la întreaga echipă, pornind cu arhitect, constructor și terminând cu instalator și electrician. Atunci când alegi să lucrezi cu anumite persoane, trebuie să ai încredere că ei știu mai bine decât tine cum stau lucrurile, că își practică de o viață meseria și că știu exact cum să execute toate operațiunile, astfel încât rezultatul să fie unul bun.

⇒ Ca sfat, îți sugerăm să îți faci foarte bine temele înainte de a angaja pe cineva pentru a se ocupa de renovarea băii. Folosește următoarele trei ponturi:

  • Studiază foarte bine ofertele pe care firmele ți le fac și nu opta pe varianta cea mai ieftină, doar privind din prisma prețului;
  • Cere referințe sau un portofoliu de clienți cu care constructorii au mai lucrat și asigură-te că acolo lucrurile au funcționat cum trebuie;
  • În ziua de astăzi, în care tehnologia este la putere, vei putea găsi pe internet toate informațiile de care ai nevoie despre echipa pe care urmează să o angajezi, așa că fă-ți bine temele înainte.

Nu spunem că este ușor. Evitarea erorilor ce au fost amintite în acest articol va necesita o mulțime de timp, de planuri gândite și răzgândite, de negocieri cu tine însuți și cu echipele de muncitori și așa mai departe. Însă situațiile notate ceva mai sus pot fi eschivate dacă îți faci temele corect încă din start. Gândește-te la timpul investit ca o investiție pe care o faci în satisfacția ulterioară a unei renovări bine făcute. Cu cât planifici și îți faci temele mai bine, cu atât vei fi mai mulțumit de rezultatul final.