Stilul scandinav a apărut undeva prin anul 1950 în țările din Nord: Danemarca, Finlanda, Suedia, Islanda și Norvegia. Cu toate că aceste țări sunt mai mereu înfrigurate și întunecate, nordicii au găsit o modalitate de a-și proiecta spațiile astfel încât aspectul final să fie unul simplu, curat și util, pentru că stilul scandinav este caracterizat prin simplitate, minimalism și funcționalitate. De aceea, scandinavii sunt maeștrii ai designului interior, care emană căldură, lumină și liniște, deoarece în țările din nordul Europei, noaptea pe timp de iarnă poate dura și 17 ore. Cu toate că mulți se feresc de acest stil din cauză că totul este alb și poate da senzația că te afli într-un spital, este vorba despre mult mai mult decât atât.

Sursă poză: Pinterest

Culori, culori și non-culori

Paleta de culori specifică acestui stil este și ea, ai ghicit, simplă. Cel mai adesea se folosește albul—pentru că reflectă lumina—sau o culoare deschisă apropiată albului, cum ar fi cea a laptelui, culoarea untului, beju, cremul, culori pastelate de galben sau gri deschis. Dacă totul în alb ți se pare prea mult, poți opta pentru o paletă de culori ca verdele, turcoazul, vișiniul sau culoarea somonului, însă într-o nuanță deschisă, pentru a păstra simplitatea stilului scandinav. Acest culori calde și liniile simple au un efect relaxant.

Sursă poză: Pinterest

Mixează pe elemente naturale

Materialele de origine naturală sunt printre elementele cheie în acest stil. De la lemn, piatră decorativă, sticlă, porțelan, ceramică de diferite culori, la ciment impermeabil, cupru sau inox, acestea sunt materialele caracteristice acestui curent de design. În stilul scandinav, elementele naturale sunt cele mai des întâlnite, și deoarece peisajul peninsulei scandinave este dominat de păduri verzi și de fiorduri albastre, aceste regiuni dispun de foarte mult lemn. Nu este de mirare că majoritatea spațiilor sunt dominate de acest material. Lemnul, în culoarea lui naturală, se va potrivi de minune dacă vrei să-i dai băii tale un cu totul și cu totul alt aspect. Optează pentru un mobilier stativ pentru lavoar din lemn la fel ca în imaginea de mai jos, un dulap suspendat deasupra chiuvetei, sau un dulap pentru lavoar suspendat pentru a dat impresia de spațiu mai mare. O altă idee de a introduce lemnul în baia ta este prin folosirea parchetului de lemn de tec—fiind rezistent la apă—sau a gresiei cu aspect de lemn.

Oglindă, oglinjoară


Geometria joacă și ea un rol foarte important în decorarea oricărei încăperi. În acest stil se regăsesc cel mai mult liniile drepte, curate, albe. Tocmai de aceea, pentru a da puțină conturare băii, folosește oglinzile rotunde. Una sau două, mari sau mici, important este să fie, deoarece ele reflectă lumina și dau impresia de o încăpere mai mare, mai luminoasă și creează acel aspect de confortabil, de „acasă”.

Folosește negru

Dacă personalitatea ta este una mai puternică și crezi că ți se potrivește negrul mai mult decât albul, fă-o. Nu zice nimeni să decorezi totul în negru, dar cui nu-i place contrastul dintre alb și negru? Folosește accente de culoare negră în bateriile chiuvetei și a dușului, vopsește un perete negru sau montează gresie în combinațîi de alb și negru pentru un efect dramatic.

Sursă poză: TheSpruce.Com

Betonul șlefuit

La o primă vedere, betonul poate părea dur, rece, de nefolosit într-o casă, cu atât mai mult într-o baie. Însă imaginează-ți că îi adaugi puțin lemn natural, o pată de culoare dată de o plantă în ghiveci, finisaje metalice, sticlă, ceramică și/sau câteva prosoape și covoare în culori pastelate și parcă baia e mai primitoare. Pe cât de ieftină, pe atât de chic poate fi varianta aceasta de a folosi betonul deja construit, sau realizat de la zero, care poate avea în compoziție granule din marmură, granit sau alte tipuri de roca. Acest tip de suprafață este mai puțin pretențioasă la întreținere, așa încât nu se murdărește atât de ușor și au o durată mai mare de viață. Fără îndoială, betonul este un material rece, însă acest defect poate fi corectat prin montarea în prealabil a unui sistem de încălzire prin pardoseală dedesubtul stratului de beton. Ca o alternativă poți opta pentru plăci ceramice porțelanate, colorate in masă, stratul final reflectând tonalitatea și textura materialului a cărui nume îl poartă.

 

Adaugă o pată de culoare

Dacă nu vrei să alegi albul ca principala și singura culoare din baia ta, joacă-te cu un accent de culoare dat de un set de prosoape viu colorate sau un covor într-o culoarea mai deschisă. Dacă eșți puțin mai îndrăzneț, poți opta pentru un perete într-o culoare pastelată, fă o combinație între alb și negru, sau pune faianță sau gresie cu model, dar limitează-te la o temă monocromă și alege gresii în nuanțe de alb și negru, sau gri și alb.

Iluminatul

Datorită poziției lor geografice, locuitorii din țările nordice nu vor avea niciodată suficientă lumina naturală care să inunde încăperea, de aceea se pune foarte mult accent pe iluminat. Ca urmare, de multe ori vom observa lipsa unei draperii grele și intuncoase ce împiedică lumina naturală să între, ci mai degrabă se folosesc perdelele subțiri și vaporoase în culori deschise, sau în unele cazuri se păstrează ferestrele goale. În completarea lipsei luminii naturale vin cât mai multe surse de iluminat local: aplice, veioze, lampadare cu abajururi din sticlă sau pânză.

Detaliile fac diferența

 

Cu toate că stilul scandinav este unul curat, care iese în evidență prin simplitatea sa, câteva detalii ce țin de aspect nu strică. Completează designul băii tale scandinave cu o plantă într-un ghiveci de dimendiuni mai mari dacă spațiul îți permite, sau câteva ghivece mai mici puse pe pervazul ferestrei, agățate de tavan sau pe oglindă desupra chiuvetei, adaugă o vază cu un buchet cu flori de bumbac sau chiar câteva lumânări pentru o oază de relaxare.

Fie că alegi să-ți decorezi baia într-un stil scandinav rustic, modern sau minimalist, păstrează liniile curate, culori deschise, pastelate și combinațiile dintre elementele naturale și luminozitate, și iți promitem că nu vei da greș.