Chiar dacă poate majoritatea oamenilor ar considera dormitorul ca fiind camera cea mai importantă dintr-o casă, baia este și ea o parte destul de importantă. Este un loc intim, în care trebuie să ne simțim cât mai în largul nostru, așa că, de ce să nu facem din acest loc unul plăcut și funcțional? Fie că vorbim de o casă spațioasă, de un apartament, de o casă de vacanță, sau de ce nu, de o cabană din lemn, baia joacă un rol esențial în amenajarea oricărei locuințe.

Casele din lemn sunt privite cel mai adesea ca și locuințe de vacanță, destinate petrecii unei perioade mai scurte de timp, însă ele pot fi și locuințe permanente. Fiindcă ne apropiem tot mai mult de petrecerea de sfârșit de an, probabil mulți preferă să își petreacă trecerea dintre ani undeva la munte, într-o cabană clasică de lemn, astăzi vom vorbi despre cum să-ți amenajezi baia într-o astfel de locuință. Dar înainte să vedem câteva avantaje ale construirii unei case din lemn:

  • Costurile de construcție sunt mai mici cu aproximativ 40% decât în cazul caselor din cărămidă;
  • Se construiesc repede—în funcție de dimensiuni, în circa 1-3 luni este gata;
  • Sunt flexibile, motiv pentru care sunt sigure în cazul unui cutremur;
  • Vara sunt răcoroase, iar iarnă păstrează bine căldură la interior;
  • Pot fi construite pe terenuri variate;
  • Oferă libertate mai mare în ceea ce privește compartimentarea, deoarece sunt construcțîi ușoare, ce nu au nevoie de foarte mulți stâlpi de susținere la interior;
  • Casele din lemn sunt mai sănătoase—riscul apariției igrasiei este mai mic, deoarece materialul este natural și permite ventilarea încăperii.

Stilul rustic poate fi interpretat de mulți ca fiind dur și necioplit, însă trăind într-o perioadă în care avem foarte multe opțiuni la indemână, tindem să ne întoarcem la tradițional, să regăsim simplitatea unor materiale cât mai naturale. Folosirea elementelor naturale precum a pietrelor și a lemnului într-o baie oferă o mare inspirație și permite experimentarea, în timp ce creează un decor modern, un aer aparte și se mulează perfectă cu natura incojuratoare. Se spune că utilizarea lemnului îi conferă omului un efect pozitiv și unde mai adaugi că este și eco. De asemenea, umblatul in picioarele goale este mult mai plăcut pe lemn decât pe o gresie rece. Înlocuiește clasica gresie cu podeaua de lemn și iți va aduce un efect plăcut atât vizual, cât și la atingere. Se pot folosi câteva plăci de gresie în jurul căzii, sau în jurul cabinei de duș, însă lemnul trebuie să rămână dominant.

Unul dintre trendurile ce circulă în ultimii ani în materie de obiecte sanitare este cada de lemn. Designerii le adoră și le folosesc în amenajarea unui stil minimalist, asiatic sau rustic. Pentru fabricarea acestor căzi se folosește lemn de esență tare, care să reziste expunerii la apă. Cel mai adesea se utilizează mahon, teak, wenge s.a.m.d. Totodată, pentru acest tip de cadă se aplică technica folosită și în fabricarea yachturilor și a ambarcațiunilor moderne din lemn, iar producătorii le tratează cu lacuri speciale. Dimensiunile și modelele căzilor diferă, însă de cele mai multe ori dimensiunea lor este mai redusă, iar formele pot varia de la rotund, oval sau dreptunghiular. Acest timp de cadă nu îl vei folosi ca o cadă clasică, pe colț, ci acest model este de cele mai multe ori și cu rol estetic, în varianta cadă stativ, montate în centrul băii, direct pe gresie sau pe un suport înalt. Prețul unei astfel de cadă bineînțeles că este și el pe măsură, poate costa mai mult decât o încăpere din casă, însă, o alternativă mai puțin piperată ar fi căzile rustice din lemn, confecționate din butoaie. Dacă vrei să adaugi acestei căzi și un mic moft, pentru o sumă deloc de neglijat, găseșți căzi din lemn dotate cu hidromasaj sau aeromasaj. Un dezavantaj al acestui tip de cadă ar fi dificultatea igienizării. Pentru curățarea ei este nevoie de soluții speciale care să nu atace lemnul.

Dacă suprafața băii nu-ți permite să instalezi o cadă, dușul e varianta cea mai la îndemână, însă trebuie să ai în vedere un aspect foarte important: trebuie făcută separarea dintre spațiul de duș și suprafața de lemn din restul băii prin folosirea unei cabine de duș sau adăugarea unui perete de sticlă sau a unei perdele. Pentru un efect maxim al băii tale, adaugă obiecte sanitare din oțel inoxidabil, vor merge mâna în mâna cu nuanța maronie a lemnului, sau pentru un efect și mai rustic, alege alama, cuprul sau bronzul pentru a aduce un contrast încăperii.

Sursă poză: Pinterest

Cea mai bună parte a amenajării băii din lemn, este că poți să gândeșți liber și pot refolosi materialele în multe alte moduri diferite. De exemplu, vechile butoaie de lemn pot fi folosite nu doar pentru a fi transformate în cadă cu jacuzi, ci pot lua rolul de bază pentru lavoar. Ideal ar fi să se decupeze o ușa prin care poți să ai access la instalație, spațiu care poate fi folosit și pentru depozitare.

Un aspect foarte important de reținut și de neomis este cât de importantă este ventilația într-o încăpere din lemn. Ideal ar fi să existe ferestre, însă dacă nu sunt, sunt pe piață o multitudine de varietăți de ventilatoare. Folosește-le. Lumina naturală joacă și ea un rol important în amenajarea băii cu lemn. Deoarece lemnul poate fi de culori mai închise, ferestrele prin care să intre cât mai multă lumina naturală sunt perfecte în această situație. Având în vedere că esti la munte și o altă locuință ar fi la o distanță mai mare, nu trebuie să-ți faci probleme din cauza vecinilor care te-ar putea vedea, deci nu sunt necesare nici perdelele sau draperiile. Însă, dacă nu este posibilă lumina naturală, alege cu mare grijă lumina artificială. Evita să folosești lumina albastră sau una în tente stridente sau întunecoase, deoarece aceastea vor da impresia de răceală.

Așadar, fie că alegi să combini un stil 100% rustic, o combinație între vechi și modern, minimalist, sau doar din lemn și piatră, alege instalațiile electrice pe măsură, ele având nevoie să fie mai speciale, omologate pentru o astfel de construcție.

Sursă poze Pinterest, HomeDesignLover.Com,