Indiferent de tipul de baie de care locuința ta dispune, fie că ea este una de doar 5 metri pătrați sau de 20, funcționalitatea ar trebui să fie principalul scop al remodelării camerei respective. Au fost adunate în acest articol cele mai importante 8 sfaturi ce se vor dovedi a fi incredibil de utile în a le ști înainte de a te apuca să spargi pereții și să înlocuiești instalațiile. Se va vorbi despre spațiul de depozitare, gestionarea țevilor, a luminii și multe altele, așa că citește în continuare.

Instalația sanitară

Tubulatura folosită în complexele rezidențiale pentru scurgere, atât în cele vechi, cât și în cele noi, are o grosime surprinzător de mică, cel mai adesea. Ai fi surprinsă să afli cât de multe mizerii, păr și spumă de ras se pot acumula de-a lungul pereților, care cu timpul vor duce la formarea de dopuri, ce vor încetini sau chiar opri definitiv scurgerea.

Ca o regulă generală, cu cât vei folosi țevi mai groase, cu atât șansele ca acestea să se înfunde vor fi mai scăzute. Diferența de cost pentru utilizarea tuburilor cu diametrul mai mare este neglijabilă, iar dacă renovarea băii implică și schimbarea scurgerilor, nu ezita să o faci.

De asemenea, dacă locuiești la casă, într-o zonă unde iarna temperaturile de afară scad adesea sub zero grade Celsius, ar trebui să ai grijă ca sistemul de scurgere ce iese din casă dar, în special, cel care alimentează cu apă gospodăria să fie îngropate la adâncimi ce pornesc de la 50 – 60 cm, iar dacă se poate, chiar la 90 cm.

Pe de altă parte, dacă nu vrei neapărat să cheltui bani suplimentari pe înlocuirea instalației sanitare și ești mulțumit de țevile pe care deja le are baia montate, ar trebui să te orientezi după ele și să alegi obiecte sanitare care să încapă, mai mult sau mai puțin pe locurile ocupate de cele vechi. În felul acesta, vei modifica doar racordurile la țevi și nu tubulatura cu totul, reușind într-un final să economisești niște sume considerabile.

Lumină

Lumina este unul dintre aspectele care cel mai adesea este uitat atunci când ne gândim la renovarea unei băi. Cu toate acestea, impactul pe care lumina îl va avea în interiorul camerei va fi unul foarte mare. Cu siguranță poți confirma faptul că din cauza unor corpuri de iluminat improprii, amplasate în locuri, să le spunem nu ideale, ți s-a întâmplat și ție măcar o dată ca după aplicarea machiajului, la privirea într-o oglindă dintr-o altă cameră, care beneficia de lumină naturală, să observi că tonurile alese nu au fost chiar perfecte, ori că liniile trasate nu au fost perfect drepte.

Ideal ar fi ca în baie să ai o lumină controlabilă printr-un buton de intensitate, putând ajusta astfel atmosfera din interiorul camerei. Dacă după o zi obositoare la muncă nu vrei altceva decât să te destresezi făcând o baie fierbinte, cu un pahar de vin în mână, poți da lumina la minim, pentru un plus de confort. Pe de altă parte, în momentul în care soțul tău va dori să se bărbierească, va putea regla lumina astfel încât să vadă exact ce trebuie să taie și ce nu, atunci când se uită în oglindă.

Că tot veni vorba de oglindă, amplasarea ei în raport cu sursa de iluminat este foarte importantă. Spre exemplu, un bec montat fix pe oglindă îți va da niște umbre pe față. Totodată, un bec montat direct deasupra lavoarului, va genera umbre pe gât. Pe de altă parte, o oglindă așezată în direcția unui geam, va răspândi foarte bine lumina în baie, făcând-o să pară mai mare și mai frumoasă.

Spații de depozitare

Utilizează la maximum spațiul disponibil instalând cabinete sub lavoar sau rafturi deasupra WC-ului. Crede-ne pe cuvânt când îți spunem că niciodată nu ți se va întâmpla să te plângi că ai prea mult spațiu de depozitare și că nu ai ce face cu el.

Vase WC suspendate

În ultimii ani, vasele de WC suspendate s-au tot înmulțit în casele noastre, în principal datorită faptului că prețul de achiziție nu mai este de mult unul exagerat de mare, iar pe piață existând din ce în ce mai multe modele, forme, culori și așa mai departe. Cu toate acestea, trebuie să ai mare grijă la două aspecte atunci când te gândești să montezi astfel de vase WC:

  • Greutatea persoanelor care vor utiliza toaleta – ține cont că multe dintre ele vin cu o limită maxim admisă de 120 kg, iar dacă cineva dintre membrii familiei tale ori dintre cunoscuți depășește această greutate, este destul de riscant ca ei să se așeze pe toaletă. Cel mai probabil ceramica va ține, însă nu sugerăm să îți asumi vreun risc;
  • Montarea unui astfel de WC necesită schimbarea întregului sistem de alimentare și de drenare al apei. Dacă cumva te răzgândești și dorești în câțiva ani să revii la un model clasic, cu picior montat pe podea, va trebui să spargi toată gresia și să refaci instalația sanitară cu totul, acțiuni ce se pot dovedi cam scumpe și care vor necesita mai mult timp.

O fereastră în duș

Această caracteristică se va dovedi a fi una extraordinară, dacă lucrarea este făcută cum trebuie. Vei avea parte, pe lângă lumină naturală, și de o aerisire excelentă a aburului, dar și de siguranța că niciodată nu vei avea probleme cu igrasia. Iată câteva aspecte de care ar fi bine să ții cont:

  • Alege un geam care să fie semi-opac, prin care să intre lumina, dar care să nu permită deslușirea formelor de după el, astfel încât să ai parte de intimitate, în caz că vreun vecin este curios să se uite înspre baia ta când îți faci duș;
  • Mergi pe mâna unui sistem rabatabil, astfel încât să te poți spăla, în lunile de vară desigur, cu geamul semi-deschis, beneficiind atât de intimitate, cât și de ventilația naturală;
  • Asigură-te că pe toate lateralele cadrului în care este montată fereastra se montează ori piatră naturală neporoasă, ori faianță și că sunt bine prinse și etanșeizate, astfel încât să nu permită infiltrarea apei;
  • Ramele geamului nu ar trebui să fie fabricate din metal care să ruginească, pentru că altfel, din cauza umidității crescute s-ar putea să ai ceva probleme;
  • Pervazul ferestrei ar fi bine să aibă o pantă descendentă, care să fie orientată spre interiorul dușului, astfel încât apa să nu rămână acolo un timp îndelungat, împiedicând în acest mod infiltrarea ei printre plăcile ceramice.

Pervazul cabinei de duș

La fel ca și în cazul ferestrelor, pervazurile cabinei de duș trebuie să fie îndreptate spre interiorul dușului, fie că vorbim despre una cumpărată sau una făcută de tine. Ideal ar fi ca la variantele construite să alegi folosirea materialelor solide, precum cuarțul sau alte pietre naturale cu porozitate scăzută, pentru aceste părți ale cabinei.

Poți folosi, desigur și gresie, dar trebuie să ai grijă, pentru că indiferent de panta dată pervazurilor, apa tot poate rămâne în rosturile dintre plăci, iar cu timpul aceasta se va infiltra și va crea probleme.

Podeaua cabinei de duș

Desigur că atunci când vorbim despre podeaua cabinei de duș ne referim la variantele pe care le construiești tu și nu acelea cumpărate ca bloc întreg, care sunt fabricate din fibră de carbon sau acrilic. Cu toate că acum câțiva ani, toți care își făceau astfel de sisteme foloseau plăci ceramice bej sau crem, vremurile acelea sunt de mult apuse.

În prezent poți utiliza toate tipurile de plăci ceramice, de diferite culori și dimensiuni. Legat de mărimi, sunt câteva aspecte pe care ar fi bine să le știi:

  • În cazul plăcilor mari de gresie vei avea probleme în a le da panta spre scurgere, iar cu excepția variantelor texturate, celelalte vor fi mai alunecoase din cauză că rosturile (care mai dau aderență) sunt la distanțe mari unele față de altele;
  • Deoarece lucrul acesta nu se întâmplă în cazul gresiilor de dimensiuni medii sau mici, vei avea o aderență sporită pe ele și tocmai de aceea variantele de dimensiuni reduse sunt ideale de a fi folosite pe podeaua unui duș.

Ventilație

Rolul ventilației este unul foarte important în interiorul unei băi. Dacă beneficiezi de un geam care să îți asigure o aerisire naturală, pe toată perioada zilei, te poți considera cu adevărat o persoana norocoasă. Din păcate, lucrul acesta nu este foarte des întâlnit, iar mare parte dintre cei ce doresc să își renoveze baia trebuie să ia în considerare și montarea unui ventilator cu ajutorul căruia să reușească să scoată aburul din baie.

Așadar, indiferent dacă ai sau nu idee exact cum vrei să arate baia ta după remodelare, ia în calcul și sfaturile care au fost prezentate ceva mai sus, pentru a fi sigură de o treabă bine făcută. Totodată, poți citi mai multe idei de renovări pe blogul nostru, așa că nu ezita să îl vizitezi.